Η «άνθηση» του «σεξ επιβίωσης»: Μετανάστες στην πλατεία Ομονοίας πωλούν το κορμί τους ακόμη και για πέντε ευρώ

Με ένα ρεπορτάζ «γροθιά στο στομάχι» το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC αποκαλύπτει την παράλληλη πραγματικότητα που βιώνουν δεκάδες μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι όντες εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και χωρίς χρήματα, αναγκάζονται να πωλούν το κορμί τους ακόμη και για το ευτελές ποσό των 5 ευρώ.

«Νεαροί μετανάστες παγιδευμένοι στην Ελλάδα, ανακαλύπτουν ότι η ζωή στη Δύση δεν είναι αυτό που ήλπιζαν» αναφέρει αρχικά το ρεπορτάζ, για να συνεχίσει την εξιστόρηση της ιστορίας του Κασίμ και του Φαζούλ.

Ο Κασίμ μόλις στα 17 του έφυγε από το Αφγανιστάν περπατώντας παραπάνω από 4.000 μίλια και διασχίζοντας το Ιράν, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τελικά φτάνοντας στην ελληνική πρωτεύουσα. Η Ευρώπη προσέφερε δουλειά, ασφάλεια και ένα μέλλον. Ή έτσι νόμιζε.

Ο Κασίμ τώρα περνάει τις μέρες του στη βορειοδυτική γωνία της πλατείας Ομονοίας, η οποία έχει γίνει τόπος συγκέντρωσης νεαρών μεταναστών που έχουν κάνει αιτήσεις ασύλου και πωλούν τον εαυτό τους. Όταν γκριζομάλληδες άνδρες πλησιάζουν, ο 19χρονος τελειοποιεί την τέχνη της αναμονής.

Ο Κασίμ δεν θέλει να γίνει γνωστό το πρόσωπό του και τα στοιχεία του

«Όλοι οι μεγάλοι άνδρες είναι εδώ για σεξ», λέει ο Κασίμ, ο οποίος δεν θέλει να αποκαλυφθεί το πρόσωπο και το αληθινό του όνομα, καθώς η οικογένειά του δεν γνωρίζει πώς βγάζει τα προς το ζην εδώ στην Αθήνα. «Ντρεπόμαστε πάρα πολύ, δεν είμαστε γκέι, δεν μας αρέσει αυτή η δουλειά. Άμα ζεις στον δρόμο όμως, αναγκάζεσαι να κάνεις αυτό που κάνεις».

Ο Κασίμ, πρώην φοιτητής οδοντιατρικής, λέει ότι σπάνια βγάζει 20 ευρώ από το σεξ. Η εισροή τόσων μεταναστών έχει ρίξει τις τιμές.

Όχι πολύ μακριά από τον Κασίμ, ασπρομάλληδες άνδρες μιλούν με νεαρούς μετανάστες. Κάποιοι μοιράζονται μαζί τους έναν καφέ, ενώ άλλοι προσεγγίζουν νεότερους σε παγκάκια ή στην είσοδο του σταθμού του μετρό.

Ο Κασίμ είναι παγιδευμένος στην Ελλάδα. Πριν δύο χρόνια οι βαλκανικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους, μπλοκάροντας τις μεταναστευτικές ροές προς της δυτική Ευρώπη. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περισσότεροι από 50.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, παρέμειναν στη χώρα.

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη -περισσότερο από 20%- και ακόμα παλεύει με τις συνέπειες της κρίσης χρέους του 2008, η οποία έχει αφήσει ένα σύστημα πρόνοιας υπό κατάρρευση.

Η διαδρομή που έκανε ο Κασίμ

Ο Κασίμ λοιπόν είναι ένας από τους απροστάτευτους ανηλίκους που κατέληξε στην πορνεία, προκειμένου να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες του, μία πρακτική που ονομάζεται «σεξ επιβίωσης» (survival sex). Για τον Κασίμ, ο στόχος ήταν να φτάσει στη Γερμανία. Η γενέτειρά του, Καμπούλ, καταστράφηκε από συστηματικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προοπτική για δουλειά, αλλά και ελπίδα, λέει ο ίδιος.

Όταν το NBC συνάντησε τον Κασίμ τον περασμένο μήνα, είχε ήδη προσπαθήσει να διαφύγει από τη χώρα τέσσερις φορές με κλεμμένα ή πλαστά διαβατήρια, αλλά κάθε φορά τον έπιαναν. «Η Αθήνα είναι τόσο χάλια», είχε πει στον δημοσιογράφο του σταθμού μετά από άλλη μία αποτυχημένη προσπάθεια να διαφύγει. «Αν δεν πάω στη Γερμανία, θα αυτοκτονήσω».

Καθώς περιμένει να αποκτήσει ένα ακόμα παράνομο διαβατήριο, ο έφηβος περπατάει μαζί με τον φίλο του, Φαζούλ, ο οποίος και αυτός ζήτησε να αναγραφεί με ψευδώνυμο.

Ο Φαζούλ, που είναι από το Αφγανιστάν, λέει ότι ζούσε στο Ιράν και έφυγε με προορισμό την Ευρώπη λίγο πριν τα 20. Ο Κασίμ ωστόσο πιστεύει ότι είναι νεότερος. «Είναι μωρό, λέει ότι είναι 22 αλλά μοιάζει με 16 ή 17», λέει στα αγγλικά, καθώς ο Φαζούλ δεν μπορεί να καταλάβει τη γλώσσα.

Ο Κασίμ λέει ότι είχε συνηθίσει να βγάζει έως και 40 ευρώ για το σεξ, η αύξηση όμως των νέων απεγνωσμένων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων από το Πακιστάν και το Ιράκ, έχουν ρίξει πολύ τις τιμές. «Τώρα είναι περίπου 10 ευρώ, 5 ευρώ για κάποια ερωτικά παιχνίδια», σύμφωνα με τον Κασίμ.

Ο Φαζούλ παραδέχεται ότι έχει δεχτεί να μη φορέσει προφυλακτικό αρκετές φορές για πέντε παραπάνω ευρώ. «Είναι τρελός», σχολιάζει ο Κασίμ.

Οι δύο νεαροί λένε ότι με τα χρήματα αυτά εξασφαλίζουν φαγητό και τσιγάρα, ενώ ορισμένες φορές πετυχαίνουν να κλείσουν και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, αλλιώς τις περισσότερες φορές κοιμούνται σε πάρκα και πλατείες.

«Η οικογένειά μου πιστεύει ότι ζω στο καλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας», λέει ο Φαζούλ, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να πει στην οικογένειά του πού έχει καταντήσει.

Σύμφωνα με τον κοινωνικό λειτουργό Τάσο Σμετόπουλο, η πρακτική του survival sex άρχισε να εμφανίζεται στην Αθήνα στις αρχές του 2016.

Όπως σημειώνει το NBC, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 3.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι, με το 95% αυτών να είναι αγόρια. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει χώρους μόνο για 1.000 ασυνόδευτα νεαρά παιδιά σε οργανωμένες δομές.

(NBC)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook