Πορεία των μεταλλωρύχων της Κασσάνδρας στο κέντρο της Αθήνας (εικόνες – video)

  • Η πορεία των μεταλλωρύχων ξεκίνησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πέρασε από τα γραφεία της Eldorado Gold και κατέληξε στο Μέγαρο Μαξίμου
  • Δεν αποχωρεί τελικά η Eldorado από την Ελλάδα

Έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Οι μεταλλωρύχοι πριν να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν και με τον πρόεδρό της El Dorado.

Όπως δήλωσε το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», Γ. Χατζής, «η Eldorado ανακοίνωσε από τον Καναδά ότι παίρνει πίσω την απόφασή της για αναστολή των εργασιών. Αυτήν τη φορά κερδίσαμε».

«Θα ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του George Burns. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι θα είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για να συνεχιστεί αυτό το έργο που είναι για καλό όλων των Ελλήνων» πρόσθεσε ο κ. Χατζής.

Συνάντηση των μεταλλωρύχων με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου 

Εννιαμελής αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον διευθυντή του γραφείου του Γιώργου Σταθάκη. «Γίνεται από ό,τι φαίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να λυθεί το θέμα μας, θεωρούμε και ειλικρινά πιστεύουμε πως θα βρεθεί λύση πολύ σύντομα», δήλωσε ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας, μετά τη συνάντηση.

«Υπάρχει, πρόσθεσε, ένας έντιμος και ειλικρινής διάλογος με την εταιρεία. Δυστυχώς όμως χρειάζεται χρόνος για να δούμε και έμπρακτα αποτελέσματα. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν έχει τελειώσει τίποτα», συνέχισε.

Ανέφερε ακόμη πως στόχος είναι να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Δηλαδή στο χρονικό ορίζοντα στον οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαιτησία μεταξύ του Δημοσίου και της Ελληνικός Χρυσός. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τις θέσεις τους για αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές.

Ο δρόμος έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, η Ηρώδου Αττικού έχει κλείσει από νωρίς το πρωί καθώς έχουν τοποθετηθεί κλούβες στη συμβολή της με τη Βασιλίσσης Σοφίας και την βασιλέως Κωνσταντίνου, ενώ έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μεσογείων.

Τριάντα λεωφορεία με 1.500 περίπου άτομα έφτασαν έξω από το υπουργείο που βρίσκεται επί της Μεσογείων.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, έληγε η προθεσμία που έχει τεθεί για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυβέρνηση και την εταιρεία για να έχουμε δουλειά εμείς. Οι τρεις άδειες που δόθηκαν για την Ολυμπιάδα δεν αρκούν για να προχωρήσει το έργο, είναι ενιαίο», είπε νωρίτερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Χρήστος Ζαφειρούδας.