Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που αποσπούσε χρήματα από ηλικιωμένους

Ταυτοποιήθηκαν από τις αστυνομικές αρχές τα στοιχεία δώδεκα ατόμων τα οποία κατηγορούνται ότι είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και εξαπατούσαν συστηματικά ηλικιωμένους.

Αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης,σε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές και με βάση σχετικά εντάλματα, συνέλαβαν τους 11 εξ’ αυτών, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων την οργάνωση, ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του συνεργού τους.

Όπως αποκαλύφθηκε οι δράστες προσποιούνταν κατά περίπτωση τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους δικηγόρους και τους αστυνομικούς προκειμένου να εξαπατήσουν τους πολίτες.

Φέρονται ότι σε διάστημα 14 μηνών εξαπάτησαν τουλάχιστον 16 άτομα αποσπώντας το χρηματικό ποσό των 76.540 ευρώ, 70 χρυσές λίρες και κοσμήματα απροσδιόριστης αξίας, ενώ κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να αποσπάσουν συνολικά 225.600 ευρώ και κοσμήματα από 20 ακόμη άτομα.

Πρόκειται για αλλοδαπούς, ηλικίας από 22 έως 73 ετών, (10 άντρες – 2 γυναίκες), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης, κακουργηματικής μορφής, τελεσμένη και σε απόπειρα.

Κατηγορούνται ότι πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα σπίτια των ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, συγγενικό τους πρόσωπο έχει εισαχθεί εσπευσμένα για νοσηλεία, ή ότι έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με πρόθεση να αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό, ή τιμαλφή.

Εννέα από τους δράστες της εγκληματικής οργάνωσης κρατούνται ήδη σε φυλακές της Ελλάδας, για διάφορα αδικήματα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τυχόν άλλων παθόντων.