Η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται να χωρίζεται σε ευρωσκεπτικιστές και ευρωπαϊστές. Αυτό προκύπτει από την πρώτη έρευνα του οργανισμού “διαΝΕΟσις”, με τίτλο: «Τι πιστεύουν οι Έλληνες».

Η έρευνα “Τι Πιστεύουν οι Έλληνες” περιλαμβάνει 69 ερωτήσεις πάνω σε πέντε θεματικές ενότητες (Ευρώπη και εθνική ταυτότητα, κράτος και οικονομία, ανθρώπινα δικαιώματα, θεσμοί και πολιτικό σύστημα, παιδεία και πολιτισμός). Από τις απαντήσεις των πολιτών αναδεικνύεται μία νέα διάκριση των πολιτών σε ευκρινή στρατόπεδα ανάλογα με τη στάση τους απέναντι στην Ευρώπη και άλλα.

Μερικά ευρήματα της έρευνας, η οποία θα δημοσιευτεί στο σύνολό της στις 10 Φεβρουαρίου, είναι τα εξής:

Το 46,2% των πολιτών πιστεύουν πως η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Οι πολίτες δηλώνουν αξιοσημείωτα θετικές απόψεις για έννοιες, όπως “αγορές”, “ανταγωνιστικότητα”, “αποκρατικοποιήσεις” και “οικονομία της αγοράς”.

Ένα υψηλό ποσοστό των ανέργων και των πολιτών που έχουν χαμηλό εισόδημα επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος της “διαΝΕΟσις” δήλωσε ότι, ύστερα από 35 χρόνια οργανικής ένταξης στον ευρωπαϊκό θεσμικό και οικονομικό μηχανισμό, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται σήμερα ουσιαστικά διχοτομημένη σε ευρωπαϊστές και ευρωσκεπτικιστές. “Μια διχοτόμηση που προοπτικά, όσο η Ελλάδα παραμένει σε δομική κρίση, μπορεί να εξελιχθεί σε νέο διχασμό”.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η συνεχιζόμενη κρίση, η αντιπαράθεση μνημονιακών-αντιμνημονιακών επί έξι χρόνια, αλλά και ο άτεγκτος οικονομικός δογματισμός της λιτότητας που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας, έχουν δημιουργήσει έναν συμπαγή αντιευρωπαϊσμό -πιο εκτεταμένο και βαθύτερο από την τυπική εκλογική του εκπροσώπηση. Από την άλλη, ο φιλευρωπαϊσμός μας έχει προσλάβει έναν αμυντικό, σχεδόν παθητικό χαρακτήρα. Είμαστε παθητικοί Ευρωπαίοι. Μένουμε Ευρώπη, γιατί φοβόμαστε ότι, εκτός Ευρώπης, θα είμαστε χειρότερα. Το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες, ό,τι κι αν σημαίνει σήμερα αυτό, έχει πάψει να εμπνέει τη μεγαλύτερη μερίδα κι αυτών ακόμα των Ελλήνων πολιτών που δηλώνουν ευρωπαϊστές. Στην πραγματικότητα είναι ευρωρεαλιστές».

Ο οργανισμός “διαΝΕΟσις” πρόκειται για έναν νέο ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό, του οποίου πρόεδρος θα είναι ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και στην επιστημονική του ομάδα θα συμμετέχουν περίπου 40 επιφανείς επιστήμονες.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας