Επίθεση ακροδεξιών και θρησκόληπτων στο θέατρο Αριστοτέλειον, στη Θεσσαλονίκη (video)

  • Σκηνές Μεσαίωνα στη Θεσσαλονίκη
  • Συμμετείχαν οι οργανώσεις Ιερός Λόχος, Πατριωτική Ένωση Πολιτών Ωραιοκάστρου και Φίλοι της Μονής Εσφιγμένου
  • Εκεί και ο «πάτερ Κλεομένης»

Ένταση σημειώθηκε μπροστά στο θέατρο Αριστοτέλειον, όπου παρουσιάζεται η παράσταση η θεατρική παράσταση η “Η ώρα του Διαβόλου” του Φερνάντο Πεσσόα, όταν ακροδεξιοί, μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης Ιερός Λόχος, προσπάθησαν να κινηθούν προς την είσοδο του θεάτρου προκειμένου να εμποδίσουν την έναρξη της παράστασης.

Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο τους εμπόδισαν με αποτέλεσμα προς στιγμήν να σημειωθεί ένταση.

Μαζί με τα μέλη του “Ιερού Λόχου” ήταν και οι οργανώσεις, Πατριωτική Ένωση Πολιτών Ωραιοκάστρου και Φίλοι της Μονής Εσφιγμένου, στο σημείο όμως βρέθηκε και ο αυτοαποκαλούμενις «πάτερ Κλεομένης».

Πολλοί συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ που απεικόνιζαν θρησκευτικές εικόνες ή έγραφαν «Ορθοδοξία ή θάνατος».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο «πάτηρ Κλεομένης» είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του θέσεις.

Δείτε επίσης: Νέο κρεσέντο χυδαιότητας από τον Πάτερ Κλεομένη – Βανδάλισε μνημείο Ολοκαυτώματος

Η ομάδα της DadaArt, ο εκκεντρικός σκηνοθέτης Γρηγόρης Αποστολόπουλος και η εταιρεία ΘΕΑ.ΜΑ. (θέατρα Μακεδονίας), μεταφέρουν για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αριστοτέλειον, το κείμενο του Πεσσόα, σε μία παράσταση γεμάτη εντάσεις και ανατροπές. Ο Γιώργος Χρανιώτης ως Διάβολος και η Ευγενία Σαμαρά (που αναλαμβάνει στο νέο ανέβασμα το ρόλο της Μαρίας), «ορκίζονται» στον έρωτα, στο πάθος και στην αμφισβήτηση κάθε νόμου.

Το 1989 έρχεται στο φως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα του σπουδαίου Πορτογάλου λογοτέχνη Φερνάντο Πεσσόα. Αποδίδεται στα νεανικά του χρόνια και πραγματεύεται ένα από τα αγαπημένα του θέματα: Τη σχέση του διαβόλου με τον κόσμο. Τι συμβολίζει αυτός ο παράξενος άντρας σε αυτήν την «ώρα» της συνάντησής του με τη Μαρία; Πού αρχίζει και πού τελειώνει η αλήθεια; Και ποια πραγματικά είναι αυτή η αλήθεια; Αν υπάρχει Θεός και Διάβολος είναι πράγματι εχθροί ή συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον; Πώς ένα τέτοιο ιδιαίτερο ζευγάρι, ο Διάβολος και η Μαρία του, αγγίζουν ιερά και ανίερα θέματα προτού πλησιάσουν ο ένας τον άλλον;

Το κάλεσμα του «πάτερ Κλεομένη»