Εντός του Μαΐου αναμένονται οι πρώτες εξαγωγές κρόκου Κοζάνης στην Κίνα




Εντός του Μαΐου αναμένεται να καταφθάσουν στην αγορά της Κίνας οι πρώτες ποσότητες (συσκευασμένου) κρόκου Κοζάνης, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίηση των παραγωγών γι’ αυτή τη θετική – όπως τη χαρακτήρισε – εξέλιξη, που ανοίγει τον δρόμο για μία νέα αγορά τεράστιας δυναμικής.

Στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο έγινε δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Πατσιούρας επισήμανε πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό στελέχη των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών. Για την επιτυχία του “εγχειρήματος” καθοριστική – κατά τον κ. Πατσιούρα – ήταν η συμβολή των ελληνικών συναρμόδιων υπουργείων και φορέων που συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία αυτό το “βήμα”.

“Είμαστε οι πρώτοι από την Ελλάδα, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα που θα εξάγουμε στην Κίνα (…) Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, το προϊόν μας πληροί όλες τις προδιαγραφές σύμφωνα με τους νόμους της Κίνας για να εισαχθεί στη συγκεκριμένη αγορά” ανέφερε ο κ. Πατσιούρας, προσθέτοντας ότι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να “πέσουν” οι τελικές υπογραφές των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών για να εισέλθει στην τελική της ευθεία, η διαδικασία εξαγωγής συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης στην κινεζική αγορά.

“Φτάσαμε στο τέλος (…) μέχρι τα μέσα Μαΐου ίσως είμαστε σε θέση (σ.σ. με την ολοκλήρωση της υπογραφής των απαραίτητων εγγράφων) να εξάγουμε στην αγορά της Κίνας” είπε ο κ. Πατσιούρας, συμπληρώνοντας πως η όλη διαδικασία για την προσέγγιση της κινεζικής αγοράς “ήταν μια μαραθώνια προσπάθεια. Κάναμε πάρα πολλά. Πάμε σε μια χώρα που γνωρίζει τον κρόκο, τον χρησιμοποιεί, εισάγουν (κρόκο) εδώ και αρκετά χρόνια από το Ιράν, τον έχουν στα φαρμακεία, τον χρησιμοποιούν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες”.

Ο κρόκος Κοζάνης στην κινεζική κουζίνα

Ο κ. Πατσιούρας τόνισε ότι στόχος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης δεν είναι μόνο η ”συνήθης παρουσία” του προϊόντος στα φαρμακεία, αλλά η αξιοποίησή του και στην Κινεζική κουζίνα. “Έχουμε αντιπρόσωπο ο οποίος εδώ και δυόμισι χρόνια κάνει προσπάθειες για να μπει ο κρόκος Κοζάνης στην Κινεζική κουζίνα” σημείωσε ο κ. Πατσιούρας, και πρόσθεσε ότι, αρχική στόχευση του Συνεταιρισμού είναι η είσοδος του κρόκου Κοζάνης “στις αγορές delicatessen. Θέλουμε εκείνα τα σημεία που πραγματικά αξίζει τον κόπο να εισέλθουμε”.

Αλλωστε, η υψηλή ποιότητα του κρόκου Κοζάνης που πιστοποιείται και από έρευνες του εξωτερικού αποτελεί από μόνη της, εγγύηση, για την επιτυχία της διαδικασίας αυτής. Εξίσου ενθαρρυντικό- κατά τον κ. Πατσιούρα- είναι το γεγονός ότι, τα στελέχη των Κινεζικών φορέων και υπηρεσιών του υπουργείου που επισκέφθηκαν την περιοχή και ενημερώθηκαν από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, έλαβαν όλα τα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν την υπεροχή του κρόκου Κοζάνης έναντι άλλων που κυκλοφορούν στην Κινεζική αγορά.

Ένα άλλο σημείο που προσδίδει προστιθέμενη αξία στον κρόκο Κοζάνης και, ταυτόχρονα, τον καθιστά απόλυτα ανταγωνιστικό είναι το γεγονός ότι, η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει και προβλέπει το σύνολο των ελέγχων και των μηχανισμών που είναι απαραίτητοι για κάθε προϊόν. Έτσι, ο κρόκος Κοζάνης σε κάθε του “βήμα” προχωρά με βάση αυτή τη νομοθεσία που δεν αφήνει κανένα ”περιθώριο” και συναντά μόνο τα υψηλά κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας, όπως ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία.

“Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Η Ευρωπαική Ένωση μας επιβάλλει να έχουμε όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζονται από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς: Πώς συσκευάζεις, πώς διαφυλάσσεις, πώς ξεραίνεις (τον κρόκο) χωρίς μικρόβια. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει αυτή η καθαρότητα του προϊόντος που θέλει ο καταναλωτής της Ευρώπης (σε άλλο σαφράν). Επομένως, εμείς δίνουμε 100% ένα προϊόν που μπορεί να το εμπιστευθεί απόλυτα” είπε ο κ. Πατσιούρας.

Η ζήτηση ορίζει την προσφορά

Σε 5.500 ανέρχονται τα στρέμματα στα οποία καλλιεργείται κρόκος με το 30% εξ’ αυτών να είναι βιολογικής καλλιέργειας, σημείωσε ο κ. Πατσιούρας. “Αν δούμε -συμπλήρωσε- ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Κίνα θα πούμε στους κροκοπαραγωγούς να πολλαπλασιάσουν τα στρέμματα που καλλιεργούν. Ανάλογα με τη ζήτηση θα κινηθούμε”.




Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, από το σύνολο της παραγωγής κρόκου Κοζάνης, το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγές κρόκου Κοζάνης γίνονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στο Βιετνάμ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ





Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook