Ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό με δύο γαλλικές φρεγάτες – Κίνηση ισχυρού συμβολισμού

Δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM θα ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από συμφωνία Αθήνας και Παρισιού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινής, το Παρίσι παραχωρεί τα συγκεκριμένα πολεμικά σκάφη με πενταετή χρονομίσθωση (leasing) και η ένταξή τους στην ελληνική ναυτική δύναμη αναμένεται να ενισχύσει ουσιαστική την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

Ωστόσο, πέρα από την ενίσχυση που δίνεται στο Πολεμικό Ναυτικό, η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ερμηνεύεται κι ως ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε επιστολές που αντηλλάγησαν ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον κ. Μακρόν, οι Γάλλοι εμφανίστηκαν να κατανοούν απόλυτα το εξαιρετικά περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η ελληνική πλευρά.

Σημειώνεται πως η συζήτηση γα τις γαλλικές φρεγάτες FREMM είχε ξεκινήσει το Γενάρη του 2018 και αναμένεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, με τον πλήρη εξοπλισμό τους.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας:

Η FREMM είναι η “Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών”.

Σχεδιάστηκε από τις εταιρείες DCNS/Armaris (Γαλλία) και Fincantieri (Ιταλία) για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα θα παραδοθεί ο τύπος Aquitaine (γαλλικής κατασκευής) της συγκεκριμένης φρεγάτας, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμα έκαστης θα είναι από 143 άτομα.

Διαθέτει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και πυροβόλο Leonardo OTO Melara 76 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα και άλλα φορητά οπλικά συστήματα.

Τέλος, φέρει 8 αντιαεροπορικούς πυραύλους EXOCET, αλλά και τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Οι φρεγάτες θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τον πλήρη εξοπλισμό τους. Η διάρκεια ενοικίασης με leasing, θα είναι πέντε χρόνια, ενώ μετά το πέρας της πενταετίας, η χώρα μας θα λάβει τη φρεγάτα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας τύπου [email protected] Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την τελική αγορά των φρεγατών, ενώ η ετήσια μίσθωση φτάνει στα 100 εκ. ευρώ.