Την ανησυχία του «για το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρείται στη χώρα μας σε σχέση με την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου των προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας» εκφράζει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα κάθε αναγκαίο μέτρο για την εξασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στη διαδικασία.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) σε σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλος αριθμός προσφύγων συγκεντρώνεται καθημερινά έξω από τα γραφεία του στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναζητώντας συνδρομή για την υποβολή αιτήματος ασύλου. «Ενδεικτικώς μονάχα την Τετάρτη 23 Μαρτίου συντάξαμε κατάλογο 291 προσώπων που διαμένουν στην Αθήνα που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες», αναφέρεται. Περίπου 80-100 άτομα προσέρχονται καθημερινά και στο γραφείο του ΕΣΠ στη Θεσσαλονίκη.

Η πλειοψηφία των ατόμων που απευθύνονται στο ΕΣΠ είναι Σύριοι πολίτες που επιθυμούν να εκκινήσουν είτε διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης είτε διαδικασίες μετεγκατάστασης, αλλά και Αφγανοί και Ιρακινοί, καθώς και ανιθαγενείς και άτομα παλαιστιναικής καταγωγής με αίτημα για οικογενειακή επανένωση ή για άσυλο στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που στερείται πρόσβαση στη διαδικασία συνθέτουν ευάλωτες περιπτώσεις, όπως ασυνόδευτα ανήλικα, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, άτομα που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με το ΕΣΠ, για πολλές ημέρες η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου μέσω skype ήταν αδύνατη και «είναι προφανές πως οι ελάχιστες διαθέσιμες ώρες και γραμμές και ο πολύ περιορισμένος χρόνος που δίνεται για κάθε γλώσσα από την Υπηρεσία Ασύλου αντικειμενικά δεν επιτρέπει την αποτελεσματική, σταδιακή έστω εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερόμενων κάθε φορά ατόμων και μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες».

Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι το ΕΣΠ είχε προσφερθεί να υποστηρίξει με την παροχή υπηρεσιών σε ενδιαφερόμενους ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου μέσω skype, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Υπηρεσίας Ασύλου. «Σε καμία ωστόσο περίπτωση δεν θεωρούμε ότι η πρόσβαση κατά τον ανωτέρω τρόπο θα πρέπει να είναι η μόνη δυνατότητα που παρέχεται σε όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, σε υποκατάσταση του δικαιώματός τους να εμφανιστούν αυτοπρόσωπα στις αρμόδιες Αρχές και να υποβάλουν αίτημα».

Για το λόγο αυτό ανακοινώνει ότι αναστέλλει προσωρινά την παροχή από πλευρά του συνδρομής στην επικοινωνία μέσω skype και αναμένει τη δραστηριοποίηση της Υπηρεσίας Ασύλου «ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης ιδίως σε πρόσφυγες συχνά χωρίς σύνδεση με το διαδίκτυο και δύσκολη πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς, που έχουν στεγαστεί σε διάφορα κέντρα ανά την Ελλάδα, σε μεγάλη απόσταση από τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου».

Τέλος, το ΕΣΠ ζητάει από τις ελληνικές αρχές να μεριμνήσουν για την απρόσκοπτη πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην Υπηρεσία Ασύλου και για την εξασφάλιση επαρκών και κατάλληλων χώρων φιλοξενίας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας