Ελεύθεροι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί (video)
  • Μετά από πέντε μήνες φυλάκισης (167 μέρες) οι δύο στρατιωτικοί αφήνονται ελεύθεροι
  • Δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι, έκρινε ο Εισαγγελέας
  • Χωρίς περιοριστικά μέτρα η απόφαση – «Καθαρά» τα κινητά τους
  • «Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα και καλή λευτεριά» το μήνυμα Τσίπρα
  • Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το πρωί της Τετάρτης η επιστροφή
  • Θα τους υποδεχτεί στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος

Ελεύθερους χωρίς περιοριστικούς όρους αφήνει η Τουρκία τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη, μετά από πέντε μήνες παραμονής τους στις φυλακές Αδριανούπολης και εν μέσω οικονομικής ασφυξίας από πλευράς ΗΠΑ στην τουρκική κυβέρνηση ελέω της φυλάκισης του αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, αλλά και συνεχών πιέσεων των ελληνικών αρχών.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος η επιστροφή τους

Η επιστροφή θα γίνει το πρωί της Τετάρτης με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο θα κατευθυνθεί προς Αδριανούπολη. Στο αεροσκάφος θα επιβαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς με ασφάλεια στην πατρίδα, ενώ η υποδοχή τους θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Τσίπρας: Άγγελε και Δημήτρη, καλή πατρίδα και καλή λευτεριά

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή» ήταν το άμεσο σχόλιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τη γνωστοποίηση της είδησης.

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε και Δημήτρη, καλή πατρίδα και καλή λευτεριά», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Χαρμόσυνο νέο η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών
«Η απελευθέρωση των δύο ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι ελληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους. Θέλω προσωπικά να συγχαρώ τον Άγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα», ανέφερε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook