Εκπρόσωποι της εστίασης αντιδρούν στον διπλό ΦΠΑ – «Δημιουργεί σύγχυση και στρεβλώσεις»

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα, με τον καφέ και τα ροφήματα να μένουν εκτός, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων του εν λόγω κλάδου, η οποία έστειλαν μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι οι δύο συντελεστές ΦΠΑ «δημιουργούν σύγχυση και περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά».

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, «οι δύο συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση είναι παράνοια. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Πρόκειται για μία παροχή που ουσιαστικά δεν είναι παροχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καφές και τα ροφήματα αποτελούν το 55% του κλάδου της εστίασης, με τους εκπροσώπους του κλάδου να επισημαίνουν ότι είναι παράλογο τα ροφήματα στα σούπερ μάρκετ να πωλούνται με 13% και στα μαγαζιά εστίασης με 24% ενώ θα σερβίρονται με λίγο νερό και πάγο.

Αλλά και οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης είδαν με απογοήτευση το εν λόγω μέτρο, καθώς ενόψει τουριστικής περιόδου ο διαχωρισμός του ΦΠΑ στην εστίαση λειτουργεί ως τροχοπέδη. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, απογοητευμένοι είναι και οι καταναλωτές, οι οποίοι νιώθουν ότι βάλλεται και η πιο φτηνή καθημερινή τους «πολυτέλεια». Ο καφές από απόλαυση γίνεται «της παρηγοριάς», τονίζουν.

Όπως μάλιστα ισχυρίζονται, το 24% αποτελεί αποδεδειγμένα κίνητρο για παραβατικότητα και φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραοικονομία. Οι εκπρόσωποι του κλάδου, τονίζουν ότι ο διαχωρισμός θα ενισχύσει εκ νέου την παραβατικότητα μέσα στα καταστήματα εστίασης, καθώς αφήνει περιθώρια να κόβονται αποδείξεις για τα ροφήματα, με τον ΦΠΑ που αναλογεί σε κωδικούς που έχουν 13% ΦΠΑ (π.χ. τυρόπιτα), κάτι που προβληματίζει και την ΑΑΔΕ.

Οι εκπρόσωποι της εστίασης προσθέτουν ότι αποδεδειγμένα ο υψηλός ΦΠΑ στην εστίαση έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τον κλάδο της εστίασης όσο και για τον τουρισμό, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για τη χώρα.

Μάλιστα, όπως εξηγούν, στα χρόνια της κρίσης, ο ΦΠΑ στην εστίαση τριπλασιάστηκε από το 8% στο 24% με δραματικές επιπτώσεις για τον κλάδο (απώλεια θέσεων εργασίας, κατακόρυφη μείωση πωλήσεων, λουκέτα).

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους της εστίασης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Μεσόγειο που έχει τόσο υψηλό ΦΠΑ στην εστίαση. Προσθέτουν δε ότι η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τουρισμό και θα μειώσει την ανεργία στον κλάδο, ενώ παράλληλα είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο, που αγγίζει όλη την κοινωνία, τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Συνεχίζοντας, οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις σεβάστηκαν την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά το ότι το κόστος λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο λόγω των συνεχών φορολογικών επιβαρύνσεων, με ρίσκο σε κάποιες περιπτώσεις την ίδια τη βιώσιμότητά τους. Η συνολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% θα ισορροπούσε την επιβάρυνση που υπέστησαν από τον κατώτατο μισθό και θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ θα δημιουργούσε νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, τονίζουν.

Όπως σημειώνουν, ενώ οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι έτοιμοι να μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές, η απόφαση για παραμονή μέρους της εστίασης στο 24% λειτουργεί αποτρεπτικά για μία τέτοια κίνηση.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της εστίασης υπογραμμίζουν ότι το συνεχώς μειούμενο καταναλωτικό εισόδημα, ανεργία, παραμονή του ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα στο 24%, οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης και άρα σε μείωση του τζίρου.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook