Πέντε μήνες φυλάκιση στον Τούρκο που συνελήφθη στον Έβρο – Τι ισχυρίστηκε

  • Έκπληξη για τον τουρκικό Τύπο η σύλληψη του Μουσά Αλερίκ
  • Πέντε μήνες φυλάκισης η ποινή του καθώς και το πρόστιμο των 1.500 ευρώ
  • «Μπήκα μόνο ένα μέτρο στην ελληνική πλευρά», υποστήριξε ο ίδιος

Στα δικαστήρια Ορεστιάδας, προκειμένου να απολογηθεί στον εισαγγελέα, προσήχθη το πρωί της Πέμπτης ο Τούρκος που συνελήφθη όταν πέρασε παράνομα στην Ελλάδα. O συλληφθείς, πέρασε την πόρτα του Εισαγγελέα πρωτοδικών στις 11 ενώ όπως αναφέρει το thrakinea, παρακολούθησε και ο τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ και τον Παύλο Σαρόγλου, η ποινή που του έχει επιβληθεί είναι πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καθώς και το πρόστιμο των 1.500 ευρώ. Παράλληλα, έχει κατασχεθεί το μηχάνημα καθώς δεν έφτασαν ακόμη τα έγγραφα για να εξακριβωθεί εαν ανήκει στον δήμο Αδριανούπολης, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Μέχρι την απέλαση του θα παραμείνει κρατούμενος στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας ή στο φυλάκιο όπου κρατούνται κι άλλοι παράτυποι μετανάστες.

Τι υποστήριξε ο συλληφθείς

Ο Τούρκος υποστήριξε πως βρισκόταν στην περιοχή εκτελώντας εργασίες στο τελωνείο Καστανιών, που είχαν ανατεθεί από τον δήμο Ανδριανούπολης. Άλλωστε το μηχάνημα ανήκει στον συγκεκριμένο δήμο και ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης επιβεβαίωσε πως ο 37χρονος είναι υπάλληλος.

Ο χειριστής ισχυρίστηκε ότι βγαίνοντας από το σημείο των έργων στον δρόμο του τελωνείου, αντί να κατευθυνθεί στην τουρκική πλευρά, έστριψε αντίθετα προς το ελληνικό φυλάκιο. Αντιλήφτηκε ότι πηγαίνει σε λανθασμένη κατεύθυνση όταν είδε τις ειδοποιήσεις των ελλήνων στρατιωτικών τους οποίους είπε πως… χαιρέτισε, καθώς δεν κατάλαβε αν πρόκειται για Τούρκους ή για Έλληνες.

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη σύλληψη του Τούρκου στις Καστανιές Έβρου. Στα περισσότερα δημοσιεύματα αναπόφευκτος είναι και ο συνειρμός με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς.

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, το σύνολο του τουρκικού Τύπου συνδυάζει εμμέσως τη σύλληψη του τούρκου πολίτη με την πρόσφατη σύλληψη των δύο Ελλήνων.

«Πέρασε κατά λάθος τα σύνορα και τον συνέλαβαν», γράφει η Sabah. Στο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι ο υπάλληλος του Δήμου Αδριανούπολης «συνελήφθη από έλληνες στρατιώτες στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες επειδή πέρασε κατά λάθος στην ελληνική πλευρά ενώ χειριζόταν έναν εκσκαφέα».

 

Ανάλογο το δημοσίευμα και στην αγλλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας: «Η Ελλάδα συλλαμβάνει τούρκο δημοτικό υπάλληλο στη διάρκεια εργασιών στη μεθοριακή ουδέτερη ζώνη», είναι ο σχετικός τίτλος της Daily Sabah. Ενώ στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο 38χρονος Μουσά Αλερίκ έκανε χωματουργικές εργασίες στο τελωνείο για την τοποθέτηση νέων σωλήνων υδροδότησης και πέρασε κατά λάθος στην ελληνική πλευρά όταν τέλειωσε τη δουλειά του, ενώ «κατασχέθηκε και ο εκσκαφέας».

Παράλληλα, η εφημερίδα υπενθυμίζει την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου κατηγορούμενοι για κατασκοπεία «εντείνοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

«Έλληνες στρατιώτες συνέλαβαν Τούρκο χειριστή εκσκαφέα», γράφει η Sozcu.

«Ο ελληνικός στρατός συλλαμβάνει τούρκο χειριστή εκσκαφέα στη νεκρή ζώνη», αναφωνεί η Milliyet. «Ο χειριστής που ήθελε να επιστρέψει από τη νεκρή ζώνη ενώ έκανε εργασίες για τοποθέτηση γραμμής υδροδότησης στο μεθοριακό πέρασμα Παζάρκιουλε στην Αδριανούπολη συνελήφθη από έλληνες στρατιώτες», μεταδίδει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Hurriyet με τον τίτλο: «Εκσκαφέας πέρασε κατά λάθος τα σύνορα, έλληνες στρατιώτες τον συνέλαβαν». Στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι «οι Έλληνες υποστήριξαν ότι Μούσα Αλερίκ πέρασε το όριο των οκτώ μέτρων», ενώ περιλαμβάνονται δηλώσεις του δημάρχου Αδριανούπολης, Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη έγινε για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι ο συλληφθείς έχει οδηγηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Ορεστιάδας και ότι έχουν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook