Ενημερωμένοι για τους κινδύνους που διατρέχουν στο διαδίκτυο εμφανίζονται οι νέοι σε σχετική έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών του ίντερνετ, μεταξύ των οποίων η πλειοψηφία είναι 15-24 ετών, δημοσιοποιεί στο διαδίκτυο το ονοματεπώνυμό του (88,1%), το φύλο του (90,7%) και την ηλικία του (75,6%).

Επίσης, δημοσιοποιεί τις προτιμήσεις του (64,9%) σε ταινίες, μουσική, κλπ και τους χώρους όπου συχνάζει (56,2%).

Ένα μικρότερο ποσοστό δηλώνει τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του σε ποσοστά 19,3%, 23,4% και 11%, αντίστοιχα, ενώ ένα ελάχιστο ποσοστό 2,3% και 2,7% δεν δημοσιοποιεί κανένα στοιχείο ή δημοσιοποιεί κάποιο άλλο στοιχείο, αντί́στοιχα.

Από την άλλη πλευρά, το 1,4% παραθέτει αβίαστα ατομικά στοιχεία.

Αυτά προκύπτουν από την έρευνα που διενήργησε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), σε συνεργασία με το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο να εξετάσουν το κατά πόσο οι νέοι γνωρίζουν τα “Ψηφιακά Δικαιώματά” τους και δημοσιοποιήθηκε σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή (15 Μαρτίου).

Στην ερώτηση πόσο εύκολα αποκαλύπτετε πληροφορίες για τον εαυτό σας στο διαδίκτυο, το 38,3% δηλώνει ότι συμβαίνει αυτό σε μικρό βαθμό, το 33,3% σε μέτριο βαθμό, το 18,5% δηλώνει ότι δεν αποκαλύπτει καθόλου εύκολα στοιχεία, ενώ το 8,4% του δείγματος αναφέρει ότι εκθέτει με ευκολία προσωπικά του στοιχεία και μόλις το 1,4% παραθέτει τα προσωπικά του στοιχεία αβίαστα.

Πάντως, τα τρία τέταρτα του δείγματος δηλώνουν ενήμεροι για τους κινδύνους και το 16,1% ότι διαλέγει ασφαλείς κανόνες πλοήγησης.

Σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές αγορές, το 61,6% δηλώνει ότι γνωρίζει τα δικαιώματά του.

Σε ό,τι αφορά στο χρόνο που αφιερώνουν οι χρήστες του ίντερνετ στο διαδίκτυο, το 27,1% αφιερώνει το μισό χρόνο της καθημερινότητάς του και το 58,5% κάνουν χρήση 2 με 6 ώρες.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας