Με πόρισμά του το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, κατόπιν έρευνας που διενήργησε, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, καταλογίζει ευθύνες σε βάρος τριών γιατρών στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, για υπερσυνταγογράφηση στο Αιμορροφιλικό Κέντρο του Ιδρύματος.

Η έρευνα των ελεγκτών του Σώματος διεξήχθη ύστερα από σχετική εντολή που έδωσε τον Οκτώβριο του 2013, ο τότε εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος.

Είχε προηγηθεί καταγγελία γιατρού, που έκανε λόγο για αλόγιστες δαπάνες στη λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου. Χαρακτηριστικό των όσων ανέφερε ήταν ότι το κόστος λειτουργίας του, την 5ετία που προηγήθηκε της καταγγελίας, κυμαίνονταν από 10 έως 19 εκατ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που το αντίστοιχο Κέντρο στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείου των Αθηνών κόστισε το ίδιο διάστημα 3,5 με 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εκτός από τα παραπάνω, ο ίδιος γιατρός διατύπωσε καταγγελίες για εμπορία αιμορροφιλικών φαρμάκων σε χώρες των Βαλκανίων.

Κατόπιν αυτών, ο εισαγγελικός λειτουργός προέβη στην παραγγελία προκαταρκτικής έρευνας προς το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, οι ελεγκτές του οποίου, εξετάζοντας τις καταγγελίες, καταλογίζουν ευθύνες σε βάρος τριών γιατρών – υπευθύνων του Αιμορροφιλικού Κέντρου του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης κατά το διάστημα της υπό έρευνας καταγγελίας, ήτοι για τα έτη 2009 έως 2013.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι ελεγκτές «ξεσκόνισαν» τα φύλλα νοσηλείας ασθενών και διαπίστωσαν περιπτώσεις, όπου οι παραγγελίες αιμορροφιλικών φαρμάκων, που θεωρούνται υψηλού κόστους, από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου ήταν σε ποσότητες διπλάσιες από τις κανονικές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς, για τη θεραπεία του οποίου παραγγέλθηκαν σε διάστημα δύο ετών φάρμακα αξίας 10 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις γιατροί που βρίσκονται στο «κάδρο» της έρευνας καλούνται να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι, για τα αδικήματα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Μετά την περαίωση της έρευνας, η δικογραφία θα διαβιβαστεί για τα περαιτέρω στον σημερινό εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας