Αιχμηρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Μαζί με το μέτρο, έχετε χάσει και τον κοινό νου

  • «Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», απαντά το υπουργείο Εξωτερικών
  • Τι αναφερόταν στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ με «μενού» την αποκλιμάκωση της έντασης

Αιχμηρή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στον τούρκο ομόλογό του και στους ισχυρισμούς του σχετικά με τα Ίμια ότι «είναι υπό τουρκική κυριαρχία».

Δείτε επίσης: Κλιμακώνεται η ένταση μετά το επεισόδιο στα Ίμια – Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο τούρκος πρέσβης

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεννηματάς, αντιδρώντας στην τουρκική ανακοίνωση δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το απόγευμα της Τρίτης, η Τουρκία κλιμάκωσε την ένταση στο Αιγαίο, σε συνέχεια του σοβαρού επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού προκαλώντας υλικές ζημιές.

Δείτε επίσης: Άκρως προκλητικό το τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι δικά μας

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία και ότι η Ελλάδα παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη.

Δείτε επίσης: Προκαλεί ο Ερντογάν μετά το επεισόδιο στα Ίμια – «Μην κάνετε τη λάθος κίνηση στο Αιγαίο»

«Δυστυχώς η ελληνική πλευρά παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη και όπως συνήθως κάνει αλλάζει την πραγματικότητα.

Δείτε επίσης: Επεισόδιο στα Ίμια: Η πρώτη φωτογραφία από το σκάφος του Λιμενικού που εμβόλισαν οι Τούρκοι

Η αλήθεια είναι ότι ο ΓΓ του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον ΓΓ του ελληνικού ΥΠΕΞ και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (Ιμια) τα οποία ανήκουν στη χώρα μας υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον αέρα και τη θάλασσα.

Δείτε επίσης: Νέο επεισόδιο στήνουν οι Τούρκοι στα Ίμια – 8 ελληνικά και 11 τουρκικά πλοία στην περιοχή

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές. Πως δεν συμφέρει η ένταση και τις δυο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίμαχη ανακοίνωση.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ προς Ελλάδα – Τουρκία: Βρείτε τα μεταξύ σας

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ με «μενού» την αποκλιμάκωση της έντασης

Το απόγευμα της Τρίτης και μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο.

Δείτε επίσης: Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Στο τηλεφώνημα, ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό στα Ίμια, φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα πως δεν ήταν εσκεμμένη ενέργεια.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.