Στην προστασία και τη φροντίδα των εγκύων και των βρεφών στην Ελλάδα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό, εστιάζει διετές πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2018.

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του, το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» θα προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε 8.400 έγκυες γυναίκες και νεογνά και η χρηματοδότησή του θα ανέλθει σε 750.000 δολάρια.

Το πρόγραμμα έρχεται να καλύψει όσες γυναίκες έχουν ανάγκη, δηλαδή στον ελληνικό πληθυσμό με καμία ή περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, σε εθνοτικές ομάδες που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και φυσικά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Εντάσσεται στην παγκόσμια πρωτοβουλία «MSD for Mothers», της ομώνυμης φαρμακευτικής εταιρείας, με σκοπό τη βελτίωση και την προστασία της ζωής των εγκύων και των νεογνών.

Η αφορμή για τον ερχομό του προγράμματος «MSD for Mothers» στην Ελλάδα, είναι η κατάσταση που επικρατεί, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με μεγάλο μέρος αυτών των πληθυσμών να έχει εγκλωβιστεί μόνιμα στη χώρα μας.

Όσον αφορά τη μητρική και βρεφική υγεία, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν αύξηση του αριθμού των ελλιποβαρών νεογνών πάνω από 16%, μεταξύ 2008 και 2011. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή, το 2014 καταγράφηκαν στη χώρα μας 79.975 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 86,8%) και 12.173 από αλλοδαπές (ποσοστό 13,2%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2013 ήταν 80.940 (ποσοστό 86,0%) και 13.194 (ποσοστό 14,0%). Οι γεννήσεις εκτός γάμου το 2014 σε απόλυτους αριθμούς παρουσίασαν αύξηση 13,1%, σε σχέση με το 2013, και ανήλθαν σε 7.165 (ποσοστό 7,8% επί του συνόλου των γεννήσεων) από 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου) που ήταν το 2013.

«Οι έγκυες και τα παιδιά αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους Γιατρούς του Κόσμου, καθώς είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας. Η εγκυμοσύνη όπως και η παιδική ηλικία δεν είναι πρόβλημα. Έχει προβλήματα. Αυτό που επιθυμούμε είναι να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα μπορεί να φέρει με ασφάλεια στον κόσμο ένα παιδί και να το υποστηρίξει και μετά», ανέφερε ο Νίκητας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.

Το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» στοχεύει στην ενίσχυση της μητρικής και βρεφικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη των υπαρχουσών δομών της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου στην Ελλάδα (πολυκλινικές σε Αθήνα, Πέραμα, Πειραιά, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Χανιά αλλά και κινητές μονάδες), προκειμένου να εξασφαλιστεί η αυξημένη «ελεύθερη» πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες και τα βρέφη.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας