Στην υπογραφή συμφωνίας για την παροχή προσωρινής στέγασης σε πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο, προχώρησαν η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

«Η συμφωνία αυτή δείχνει πώς η καλή συνεργασία μεταξύ της Υ.Α. και των τοπικών αρχών στην Ελλάδα αποφέρει απτές, θετικές λύσεις για τους πρόσφυγες», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συνεισφορά εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης για την εκπλήρωση του στόχου της Υ.Α. για τις 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας των προσφύγων που είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί την έβδομη παρόμοια συνεργασία που έχει συνάψει η Υ.Α. στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να παρέχει βοήθεια στις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

«Το πρόγραμμα θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και κοινωνική στήριξη σε εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων, καθώς και οφέλη υπέρ της τοπικής κοινότητας και της οικονομίας», δήλωσε στην ανακοίνωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Μέσω της συμφωνίας θα δημιουργηθούν σύντομα 660 νέες θέσεις φιλοξενίας (600 μέσω της ενοικίασης διαμερισμάτων και 60 μέσω φιλοξενίας σε οικογένειες) για τους πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτηση να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και για ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεργαστεί με γειτονικούς δήμους, όπως Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, καθώς και με διάφορους εταίρους (ΑΡΣΙΣ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, PRAKSIS, Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης).

Η προσπάθεια της Υ.Α. να εξασφαλίσει νέες θέσεις στέγασης σε όλη την Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο είναι ο βασικός στόχος ενός προγράμματος το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του έτους με χρηματοδότηση της Ε.Ε. και έχει ήδη προσφέρει πάνω από 5.500 θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε μέσω συνεργασιών και διαπραγματεύσεων με ΜΚΟ, τοπικές αρχές και ιδιοκτήτες ακινήτων, εξελίσσεται σταδιακά και περιλαμβάνει διάφορα είδη στέγασης, σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και οικογένειες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, δεδομένης της επείγουσας ανάγκης να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, η Υ.Α. είναι έτοιμη να παρέχει τη στήριξη που χρειάζεται για τον εντοπισμό και τη λειτουργία και άλλων μεγαλύτερων χώρων στέγασης, όπως αυτόν που δημιουργήθηκε πρόσφατα στα Λαγκαδίκια στη Βόρεια Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει σχεδόν συμπληρώσει τον μέγιστο αριθμό χωρητικότητας των 1.000 ατόμων.

Από τους σχεδόν 6.000 ανθρώπους που έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην Ελλάδα, πάνω από 900 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας