Δικαστική «μάχη» για τα τραγούδια του Παντελή Παντελίδη

Εκδικάστηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου,  η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων της οικογένειας του Παντελή Παντελίδη  σε βάρος του Σπύρου Μαγδάλη για την πατρότητα του τραγουδιού με τίτλο «Απομακρυνθήκαμε».

Η οικογένεια του άτυχου τραγουδιστή, με βασικό μάρτυρα τη μητέρα του αδικοχαμένου τραγουδιστή, είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων να κατέβει από την πλατφόρμα του YouTube η εκτέλεση της συγκεκριμένης μπαλάντας από τον Σπύρο Μαγδάλη.

«Το συγκεκριμένο τραγούδι μας ειδοποίησαν το Γενάρη του 2019 ότι ο κ. Μαγδάλης με το ψευδώνυμο Μάκρης το έχει ανεβάσει σε ιστότοπο με πληρωμή, με πρόσωπο μισό δικό του και μισό του γιου μου. Το τραγούδι το γνώριζα και το έχω με τη φωνή του Παντελή. Το τραγούδι το έχω δει αν τη γενεσει του. Το έφτιαξα την καθαρή Δευτέρα του 2015. Στο σπίτι του Παντελή ήταν. Τον έχει τραβήξει και φίλος με το κινητό του. Μετά το θάνατο του κάποιος το ανέβασε στο Facebook. Το ρεφρέν μόνο εκεί. Αλλά το τραγούδι εγώ το έχω όλο. Είναι ψυχοφθόρο όλο αυτό για μένα ξέρετε» εξήγησε η Αθηνά Παντελίδη στο δικαστήριο.

Όπως εξήγησε η μητέρα του τραγουδιστή, ο αντίδικός τους ανέβασε το τραγούδι από τον Οκτώβριο του 2018. Ωστόσο, όπως περιέγραψε, «όταν έπαιξε ο Παντελής το τραγούδι ήταν πάνω από 20 άτομα. Το τραγούδι στίχοι και μουσική είναι καθαρά Παντελίδης, ενώ ο κ. Μαγδάλης το κυκλοφόρησε ως μουσική και στίχοι Παντελίδης και cover Σπύρος Μάκρης, το ψευδώνυμο του δηλαδή».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Αθηνά Παντελίδη, ο Σπύρος Μάκρης – Μαγδάλης «πήρε το ρεφρέν που διέρρευσε στο Facebook και έβαλε δυο ατάκες για κουπλέ δικές του και μετά το Γενάρη το παρουσίασε δικό του». Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν από τα τελευταία τραγούδια του Παντελή σύμφωνα με όσα εξήγησε η μητέρα του στο δικαστήριο.

«Συνήθιζε να τα τραγουδάει σε εμάς πρώτα. Τραβούσαμε με ένα κινητό. Δεν πρόλαβε να κάνει κάτι με αυτό το τραγούδι. Όταν ήταν να βγει ο δίσκος κατοχύρωνε το τραγούδι. Δεν έχει κατοχυρώσει περίπου 100 τραγούδια. Μόνο για αυτό έχει αμφισβητηθεί η γνησιότητα. Αυτός παίρνει τραγούδια άλλων δημιουργών. Κάνει επανεκτελέσεις κι ρεμίξ. Το κάνει με πολλούς» κατέληξε η κ. Παντελίδη.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Μακρής: Είχα δώσει σε στικάκι το τραγούδι στον Παντελίδη

Oι αρχές ρώτησαν και τον Σπύρος Μαγδάλης για τις κατηγορίες, τις οποίες ο ίδιος αρνήθηκε. Βασική του θέση ήταν ότι έγραψε αυτός το τραγούδι, τον Οκτώβριο του 2014. «Έγραψα το τραγούδι και έχω περασμένο σε σκληρό δίσκο. Στις αρχές του 2015 είχα έρθει στο στούντιο ο Παντελίδης ξημερώματα. Είχε κάποιους συνεργάτες τους εκεί που ηχογραφούσαν πνευστά. Μόλις τον είδα από τζαμί τον χαιρέτισα και ένας κοινός φίλος είπε ότι γράφω τραγούδια. Του έβαλα ένα τραγούδι και του άρεσε και του το εδωσα σε ένα στικάκι» υποστήριξε ο κ. Μαγδάλης.

Σχετικά με το ύφος του τραγουδιού, υποστήριξε ότι οι συνθέτες γράφουν επηρεασμένοι πάντα. «Έχουμε πρόσωπα που θαυμάζουμε ή που φανταζόμαστε ότι θα τραγουδούσαν το τραγούδι που φτιάχνουμε. Αν δείτε ένα τραγούδι που έχω δώσει στο Βαλάντη είναι τραγούδι που μοιάζει με αυτό και θα μπορούσε να το τραγουδήσει ο Παντελιδης. Επηρεαζόμαστε.».

Λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας δημιουργήθηκε αναστάτωση στο ακροατήριο όταν ο κ. Μαγδάλης υποστήριξε πως το έγγραφο που εισέφερε η άλλη πλευρά, στο οποίο ο ίδιος φέρεται να έχει να ανεβάσει στο Facebook το τραγούδι με λεζάντα στίχοι – μουσική Παντελίδης, είναι προϊόν photoshop.

Ακολούθησε απίστευτος διάλογος με τον Πρόεδρο της έδρας:

Πρόεδρος: Υπάρχει ένα βίντεο που φαίνεται ότι ο Παντελίδης τραγουδάει το τραγούδι.
Μαγδάλης: Ήταν εξαιρετικός τραγουδιστής και στις παρέες έπαιρνε την κιθάρα του και τραγουδούσε τραγούδια και άλλων τραγουδιστών. Δηλαδή αν με τραβήξει η παρέα μου να τραγουδάω κομμάτι γνωστού τραγουδιστή σημαίνει ότι είναι δικό μου;

Πρόεδρος: Δηλαδή είπε ο Παντελίδης, δε θα τραγουδήσω σήμερα Αλεξίου, θα πω Μαγδάλη;

«Μπορεί κάποιος να γράφει 30 χρόνια και να μην κάνει σουξέ»

Κατά τη δική, κατέθεσε και ένας συνεργάτης του Σπύρου Μαγδάλη , ο οποίος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του συνθέτη.

Σε ερώτηση του Προέδρου σχετικά με τον αν γνωριζόταν ο Σπύρος Μάγδαλης με τον Παντελίδη, ο μάρτυρας απάντησε ότι υπήρχε γνωριμία μεταξύ τους, χωρίς να μπορεί να πει περισσότερα. «Ξέρω σίγουρα ότι δειγμάτισε το τραγούδι στον Παντελίδη στα τέλη του 2014. Πιστεύω ότι είχε δειγματίσει και αλλά τραγούδια. Έτσι γίνεται στα στούντιο. Ξέρω από το Σπύρο ότι ο Παντελίδης πήγε στο στούντιο που δούλευε ο Μαγδάλης και μου είχε πει ότι του άρεσε».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι Σπύρος Μάγδαλης έχει δώσει τραγούδια στη Βιτάλη, στον Αδαμαντίδη και σε άλλους. Ωστόσο, όταν ο Πρόεδρος ρώτησε αν έχει κάνει κάποια επιτυχία, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι μπορεί «να γράφει κάποιος 30 χρόνια και να μη κάνει σουξέ».

Σχετικά με την κατοχύρωση, ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο πως όταν γράφεται ένα τραγούδι σε πρόγραμμα, παίρνει μια ημερομηνία που δεν αλλάζει και φαίνεται ποτέ γράφτηκε. «Δεν ξέρω γιατί δεν το κατοχύρωσε. Πιστεύω ότι είχε στο μυαλό του το πρόγραμμα logic και ότι δε μπορούσε να του το κλέψει κάποιος».

(Με πληροφορίες από το ethnos.gr)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook