Χριστουγεννιάτικο δώρο μέχρι 3.200 ευρώ για 1,6 εκατ. συνταξιούχους

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» περιμένει 1,6 εκατ. συνταξιούχους, που θα λάβουν αναδρομικά μέχρι και 3.200 ευρώ για το διάστημα 1/1/2012 μέχρι 30/6/2016 από την επιστροφή εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που υπολογιζόταν επί του συνολικού ποσού κύριας σύνταξης χωρίς τις μειώσεις των μνημονιακών νόμων.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα και προβλέπει την επιστροφή σύνταξης, επί της οποίας επιβαλλόταν η κράτηση υγειονομικής περίθαλψης στο μεικτό ακαθάριστο ποσό, δηλαδή ποσό που περιλάμβανε πρόσθετες αποδοχές και τις κάθε είδους κρατήσεις, καθώς και τις κατά περιόδους τυχόν αυξήσεις, για το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016, μετά την εφαρμογή των διατάξεων περί μειώσεων των συντάξεων.

Δείτε επίσης: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή το ν/σ για το μέρισμα – Ποιοι το δικαιούνται

Με το άρθρο 44 του ν.4387/2016 μεταβλήθηκε ο τρόπος υπολογισμού της κράτησης, η οποία έκτοτε υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης. Με την προτεινόμενη διάταξη αποκαθίσταται η στρέβλωση του προϊσχύσαντος τρόπου υπολογισμού της κράτησης και επιστρέφονται στους συνταξιούχους τα ποσά που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης από τις συντάξεις.

Ήδη ο ΕΦΚΑ επεξεργάζεται τα στοιχεία για την απόδοση της επιστροφής με την καταβολή της σύνταξης Δεκεμβρίου (στις 29 Νοεμβρίου) και με βάση την επεξεργασία, αυτή την πίτα του λέοντος (πάνω από 3.000 ευρώ) θα λάβουν 2.500 συνταξιούχοι, με την πλειοψηφία των ποσών που θα επιστραφούν να κυμαίνεται στα 1.100-1.600 ευρώ. Ο μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων, αυτοί που λαμβάνουν τις κατώτατες συντάξεις με λίγα χρόνια υπηρεσίας, δεν θα πάρει πάνω από 20 ευρώ.

Πατήστε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες