Οι καθηγητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου ζητούν την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή πρύτανη και τη συγκρότηση συγκλήτου, υπενθυμίζοντας ότι το ίδρυμα εξακολουθεί να διοικείται, έπειτα από 20 χρόνια λειτουργία, από διοικούσα επιτροπή.

«Όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας απολαμβάνουν καθεστώς πλήρους αυτοδιοίκησης, όπως ορίζει το άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος. Η διαιώνιση αυτού του καθεστώτος στο ΕΑΠ, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στην ακαδημαϊκή και διοικητική του λειτουργία, αποτελεί συγχρόνως και παραβίαση της ισχύουσας πανεπιστημιακής νομοθεσίας» αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών ΔΕΠ του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

«Το ΕΑΠ, τόσο με βάση την ειδική νομοθεσία που το διέπει όσο και με βάση τη γενική νομοθεσία για τα ΑΕΙ που καλύπτει τα ενδεχόμενα κενά της ειδικής νομοθεσίας, έχει καταστεί οριστικά, πλέον, αυτοδύναμο και το μόνο που απομένει είναι να κινηθεί η σχετική διαδικασία εκλογής πρύτανη και συγκρότησης της συγκλήτου, η οποία καταχρηστικά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί» προστίθεται στην απόφαση, η οποία καταλήγει:

«Είναι, βεβαίως, αυτονόητο ότι στο ελληνικό νομικό και διοικητικό σύστημα η δημόσια διοίκηση δεν δικαιούται να μην εφαρμόζει, να παγώνει, ή να αναστέλλει τον νόμο, κατά μείζονα λόγο όταν ο νόμος αυτός υλοποιεί μία θεμελιώδη συνταγματική αρχή, όπως είναι η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ (άρθρο 16 παρ. 5 Συντ.)».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας