Αντιδρά ο δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής για χορηγία της Eldorardo Gold σε συνέδριο

Ο δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής εκφράζει την αποδοκιμασία του για την χορηγία και τη συμμετοχή της πολυεθνικής καναδικής εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» (Eldorado Gold), σε συνέδριο με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αριστοτέλη, το διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ) αποφάσισε τη διοργάνωση του συνεδρίου χωρίς να λάβουν γνώση όλα τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και οι μέτοχοι της ΑΝΕΤΧΑ, και παρ’ ότι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους κάποια εξ’ αυτών.

Ο δήμος προσθέτει:«Δεν γνωρίζουμε ποια και πόσα ήταν τα “ανταλλάγματα”, ή η “χορηγία” που έλαβε η ΑΝΕΤΧΑ για να δώσει το “βήμα” του “1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Χαλκιδικής” στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και να την αποδεχτεί ως Πλατινένιο Χορηγό».

Προσθέτει δε πως: «οι δραστηριότητες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Β.Α. Χαλκιδική δεν έχουν καμία σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά, απεναντίας προκαλούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και σε όλες ανεξαιρέτως τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής».

Ακόμα, υπογραμμίζει πως ένα μέλος του ΔΣ της ΑΝΕΤΧΑ παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή και τη χορηγία της πολυεθνικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού στο συνέδριο, και καταλήγοντας υπογραμμίζει, ότι ο δήμος Αριστοτέλη «επιφυλάσσεται για την περαιτέρω συνεργασία και συμμετοχή του στην ΑΝΕΤΧΑ, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνήσει τυχόν αποκλίσεις από την εταιρική νομοθεσία και τυχόν ευθύνες που απορρέουν από τη μεθόδευση της διοργάνωσης αυτής».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)