Αναβλήθηκε η συζήτηση για την έκδοση του «Mr. Bitcoin» στις ΗΠΑ (εικόνες)

Ο Άρειος Πάγος ανέβαλε, για τις 6 Δεκεμβρίου, τη συζήτηση της έφεσης κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία είχε κριθεί ότι πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 38χρονος Ρώσος, Αλεξάντερ Βίνικ, που κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).

Αναλυτικότερα, η συζήτηση αναβλήθηκε, όπως δήλωσε ο εκ των συνηγόρων του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, προκειμένου να κληθούν δύο βασικοί μάρτυρες, καθώς δεν ήταν δυνατό να παραστούν σήμερα. Οι μάρτυρες είναι ο Ιβάν Ταρτάνικοφ, υπάλληλος κρατικών σιδηροδρόμων στη Ρωσία και ο Σεργκίι Μάιζους, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή στην Κύπρο κατά του εκζητούμενου Βίνικ, ισχυριζόμενος ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυριότερης εκ των εταιρειών που διακινεί το χρήμα.

Υπέρ της έκδοσης του ρώσου πολίτη, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένειά του, βάσει διεθνούς εντάλματος, είχε ταχθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερ» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.

Η πλατφόρμα BTC-e θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Ο εκζητούμενος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι τον τελικό λόγο για την έκδοσή του ή όχι έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε περίπτωση κατά την οποία ο Άρειος Πάγος ταχθεί υπέρ της έκδοσής του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)