17-10-2019 | 14:38

Σταθάκης: Αναμένονται εξελίξεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

  • «Η ΝΑ Ευρώπη νέα βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Άσπρεϊ
  • «Μετά το 2025 η δυνητική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Γλαύκος-1″», σημείωσε ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης
  • «Πιθανός ο τερματικός μέσα από συνεργατική ανάπτυξη των κοιτασμάτων Γλαύκος και Καλυψώ», πρόσθεσε

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες σχετικά με τις δύο νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη, στις έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν βλέπει σημαντικά εμπόδια για τη γρήγορη πρόοδο των ερευνών, καθώς δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Η ΝΑ Ευρώπη νέα βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη»

Την προοπτική ανάδυσης της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μιας νέας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στη «Γηραιά Ήπειρο», μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών στην Ελλάδα, επισήμανε σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Άσπρεϊ (Tristan Aspray).

Επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη νέα σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος (5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών πόδων) στο «Οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχιστεί η έρευνα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι έχουν παραχωρηθεί για έρευνα δύο περιοχές, στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, αλλά προς το παρόν το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων.

Ερωτηθείς, δε, από σύνεδρο αν υπάρχει κάποια εκτίμηση, σε σχέση με το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Κρήτη, απάντησε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη περιοχή, αλλά για να διατυπώσει πιο συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την προοπτική και τις δυνατότητες, θα πρέπει πρώτα η εταιρεία να αναλάβει επίσημα την παραχώρηση και να παραλάβει τα γεωφυσικά δεδομένα.

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της εταιρείας για τη ζήτηση αερίου στην Ευρώπη από το 2000 ως το 2040, επισήμανε ότι σήμερα υπάρχει αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία όμως δεν είναι ενιαία σε όλη την περιοχή, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι εισαγωγές αερίου θα αυξηθούν, καθώς η εγχώρια παραγωγή του αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, κατά 25% ως το 2040, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας.

Αναφέρθηκε στα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Ρουμανία, ενώ μνεία έκανε και στο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε προ ολίγων εβδομάδων στην Αίγυπτο. «Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν την προοπτική να λειτουργήσουν ως σημαντικές εναλλακτικές πηγές παροχής ενέργειας στην Ευρώπη», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Μόρνιγκσταρ (Richard Morningstar), ιδρυτικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Ενέργειας (Global Energy Center) του Ατλαντικού Συμβουλίου, ερωτηθείς για τη δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στο κομμάτι της παροχής πηγών ενέργειας εναλλακτικών του ρωσικού φυσικού αερίου, επισήμανε ότι η ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται με την οικονομική και πολιτική ασφάλεια. «Παρότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουν στην ΕΕ τι θα κάνει, ωστόσο υπάρχει λογική στο να γνωστοποιούν τις απόψεις τους και είναι σημαντική η εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ σε αυτό το πεδίο», υπογράμμισε.

«Μετά το 2025 η δυνητική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Γλαύκος-1″»

«Μιλάμε για κάτι το οποίο θα γίνει ως το 2025-2026, γιατί αυτή είναι η φυσική διαδικασία πιστοποίησης και στη συνέχεια δυνητικής εκμετάλλευσης ενός κοιτάσματος», δήλωσε ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης, για το χρονοδιάγραμμα της πιθανής αξιοποίησης της ποσότητας φυσικού αερίου 5,5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, που ανακοινώθηκε ως αποτέλεσμα της ερευνητικής γεώτρησης της εταιρείας ExxonMobil στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Είναι ένα κοίτασμα, το οποίο -αν επιβεβαιωθεί τελικά, γιατί θα απαιτηθεί περαιτέρω επεξεργασία και πιστοποίηση μέσω μιας επιβεβαιωτικής γεώτρησης το επόμενο έτος- αυξάνει την πιθανότητα και τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έως το 2025 με 2026 να μπορεί να δεσμεύσει αέριο, ούτως ώστε να εξαχθεί το αέριο αυτό, είτε μέσω ενός τερματικού (υγροποίησης), που θα μπορούσε να φτιαχτεί στην Κύπρο, κάτι για το οποίο ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες, είτε να αποτελεί την κυπριακή συνεισφορά προς την κατασκευή του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου EastMed, ο οποίος θα καταλήξει στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία», εξήγησε.

«Η επιβεβαιωτική γεώτρηση», διευκρίνισε, «έχω ακούσει ότι θα γίνει μέσα στο 2020, αλλά από εκεί και πέρα είναι πολλά τα χρόνια, τα οποία χρειάζονται για να μπορεί να μετατραπεί η γεώτρηση αυτή από πιστοποιημένο κοίτασμα σε κοίτασμα παραγωγής – όχι πριν από το 2025».

«Πιθανός ο τερματικός μέσα από συνεργατική ανάπτυξη των κοιτασμάτων Γλαύκος και Καλυψώ»

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την προοπτική κατασκευής τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, διευκρίνισε ότι απαιτεί «περίπου 10 τρισ. κυβικά πόδια πιστοποιημένων κοιτασμάτων ή κοιτάσματος, το οποίο να μπορεί να αιτιολογήσει μια επένδυση της τάξης των 10 δισ. δολαρίων».

Σχετικά με τις πιθανότητες επιβεβαίωσης της μεγαλύτερης ή μικρότερης εκτίμησης για το μέγεθος του κοιτάσματος, σημείωσε: «Το ποσοστό το οποίο έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί είναι τα 5,5 τρισ. κυβικά και όχι τα 8, καθώς το μικρότερο μέγεθος εμβέλειας είναι αυτό που είναι πλησιέστερα και έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης, έχει 75% όπως συνήθως συμβαίνει». Συμπέρανε, έτσι πως «αν επιβεβαιωθεί το 75% -και αυτό θα το ξέρουμε σε 1 με 1,5 χρόνο από τώρα- προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση της δυνητικής βιωσιμότητας μιας δυνητικής επένδυσης ενός τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, χρειαζόμαστε χονδρικά άλλα 5 τρισ. κυβικά πόδια, τα οποία, μέχρι στιγμής, δεν υφίστανται».

Σε ό,τι αφορά το κοίτασμα «Καλυψώ» της κυπριακής ΑΟΖ, σημείωσε ότι το μέγεθός του δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, για τον λόγο ότι η δεξαμενή του κοιτάσματος φαίνεται πως επεκτείνεται γεωλογικά – πέραν του τεμαχίου 6, το οποίο ερευνά η κοινοπραξία Total/Eni– και στο τεμάχιο 7, όπου δεν έχει γίνει αδειοδότηση ερευνών. «Η διαδικασία αδειοδότησης περιμένουμε να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν όχι μήνες, ανάμεσα στη Λευκωσία και την κοινοπραξία ENI και TOTAL. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτό, θα μπορεί ενδεχομένως να ξεκινήσει μια γεώτρηση μέσα στο 2020 ώστε να μας δώσει αποτελέσματα για την τάξη μεγέθους της «Καλυψώς»», είπε ο καθηγητής εκτιμώντας ότι «η «Καλυψώ» είναι πολύ πιο πιθανή περίπτωση συνεργατικής ανάπτυξης, μαζί με τον «Γλαύκο» για να πάνε σε τερματικό ή στον EastMed – βεβαίως αν ανακαλυφθεί και πιστοποιηθεί».

Σχετικά με την προοπτική εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 -έχει επιβεβαιωμένα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια- ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη ότι «δεδομένου ότι το κοίτασμα είναι αρκετά ώριμο -έχει περάσει τη διαδικασία πιστοποίησης και μπορεί να μπει σε παραγωγή εφόσον «κλειδωθεί» συμβόλαιο εξαγωγής του μέχρι το 2022- η μόνη αγορά που μπορεί να διατεθεί είναι η αγορά της Αιγύπτου». «Να εξαχθεί», πρόσθεσε, «με αγωγό προς τον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ίντκου της Αιγύπτου -βρίσκεται δυτικά της Αλεξάνδρειας- να υγροποιηθεί και να εξαχθεί στις διεθνείς αγορές, μέρος των οποίων -ίσως και το ήμισυ περίπου- να καταλήξει στις ευρωπαϊκές αγορές και να είναι και η πρώτη συνδρομή της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ΕΕ προωθεί τον EastMed γιατί δε θέλει την Τουρκία σε ρόλο διαμετακομιστή»

Σχετικά με το πώς επηρεάζουν οι νέες ανακοινώσεις τη χάραξη της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, εξήγησε: «Η Τουρκία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη διαμετακομιστική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από την υλοποίηση του αγωγού TANAP, προέκταση του οποίου αποτελεί ο TAP. Μεταφέρει δηλαδή αέριο από την περιοχή της Κασπίας και ενδεχομένως από άλλες περιοχές, προκειμένου να μειωθεί -ελάχιστα βέβαια- η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία. Εάν και οι αρχικοί στόχοι ήταν πως ο λεγόμενος «Νότιος Διάδρομος» θα μετέφερε, μέσω Τουρκίας, στην Ευρώπη, περίπου το 10-20% των αναγκών της, η πραγματικότητα είναι πως η υλοποίηση του TANAP, όπως αυτός υλοποιείται μέσω του Transadriatic Pipeline στην Ελλάδα, αντιστοιχεί μόλις στο 2,14% των συνολικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε η Τουρκία παίζει έναν σημαντικό ρόλο ως διαμετακομιστής».

«Ο ρόλος αυτός», διευκρίνισε ο καθηγητής, «αν υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του αγωγού Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, πάλι μέσω Τουρκίας, είτε μέσω Ελλάδας, το πιθανότερο παρακάμπτοντας την Ελλάδα, στην περίπτωση αυτή τότε ο ρόλος αυτός θα είναι ακόμα πιο σημαντικός», όμως «κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν θέλει να δει την Τουρκία να αναδεικνύεται σε κράτος διαμετακομιστή και για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, γι’ αυτό ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθούν στην πράξη τον αγωγό EastMed».

Σχετικά με την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας στις ανακοινώσεις της ExxonMobil, εκτίμησε πως «θα κυμανθεί με μία βερμπαλιστική επίθεση πάλι εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και απόπειρες εκφοβισμού αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει σε παρεμπόδιση των λειτουργιών των εταιριών, τουλάχιστον της αμερικανικής EΧΧΟΝ και της γαλλικής εταιρείας Total στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι η γεώτρηση αυτή δεν παρεμποδίστηκε στο ελάχιστο από την τουρκική πλευρά, παρά τις αντίθετες περί αυτού προειδοποιήσεις από τον τούρκο πρόεδρο».

Σε σχέση με την προοπτική του EastMed, παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ακόμη το ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό υπόβαθρο «γιατί δεν υπάρχουν ακόμα ποσότητες που οι κυβερνήσεις που τις ελέγχουν, έχουν αποφασίσει να τις δεσμεύσουν υπέρ του αγωγού αυτού». «Είναι ένα σχέδιο που είναι μακροπρόθεσμο, που αν υλοποιηθεί θα υλοποιηθεί στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, όταν δηλαδή θα είναι σε θέση να παράγει αέριο το κοίτασμα «Γλαύκος» και είναι κάτι που αποτελεί το σημαντικότερο έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης στην περιοχή της Μεσογείου, μεσομακροπρόθεσμα. Είναι το πρακτικό επιστέγασμα όλων αυτών των τριμερών και τετραμερών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η ελληνική διπλωματία σε συνεργασία με την Κύπρο, από το 2010 και μετά, στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσίπρας: Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για κοινό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις

«Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του...

Ανακοινώθηκαν 23 θέσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο»

Το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ» ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά είκοσι τριών (23) ατόμων για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων...

Ζώο, μύκητας ή φυτό; Το  μυστηριώδες «Βlob» μπερδεύει τους επιστήμονες

Προβληματισμένη είναι η επιστημονική κοινότητα με ένα έναν νέο μυστηριώδη οργανισμό, που βάφτισε αορίστως «blob» (άμορφο πράγμα, ακαθόριστη μάζα).Το «πράγμα» παρουσιάστηκε από το Ζωολογικό...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή

«Είναι πρώτη φορά που έρχομαι ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός. Αποδείξαμε νομίζω ότι μπορούμε να νικήσουμε το λαϊκισμό και αυτή η νίκη μας ήταν επίσης μια...

«Τέλος» στα πλαστικά μιας χρήσης – Ποια καταργούνται από το καλοκαίρι του 2020

Παρελθόν θα είναι από το καλοκαίρι του 2020 τα πλαστικά μιας χρήσης σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα ψηφιστεί προκειμένου να...

Συλλαλητήριο φοιτητών στα Προπύλαια για την κατάργηση του ασύλου

Συλλαλητήριο πραγματοποιούν αυτή την ώρα στα Προπύλαια φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και για τις υπόλοιπες αλλαγές που προωθεί το...

Έλλη Τρίγγου: Χώρισε η Ασημίνα των «Άγριων μελισσών» με τον Αργύρη Πανταζάρα (video)

Η Έλλη Τρίγγου υπήρξε ζευγάρι με τον Αργύρη Πανταζάρα αλλά αποκάλυψε πως δεν είναι πλέον μαζί αλλά διατηρούν άψογες σχέσεις.Μάλιστα εκείνος της είχε αφιερώσει...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έπαινοι για Λαγό – «Το κόμμα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος»

Τη γραμμή «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα», που ακολουθούν όλοι οι υπόδικοι νεοναζί ακολούθησε ο  πρώην βουλευτής του εγκληματικού μορφώματος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος την...

Οι Κούρδοι κατηγορούν την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί μη συμβατικά όπλα

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία κατηγόρησαν την Τουρκία ότι καταφεύγει σε μη συμβατικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και ναπάλμ, στην επίθεσή της στο βόρειο...

«Πρωταθλήτρια» η Νέα Δημοκρατία στην οικογενειοκρατία από το 1974 μέχρι σήμερα

«Οικογενειοκρατία (Αγγλικά: Nepotism, Γαλλικά: Népotisme, Γερμανικά: Vetternwirtschaft, Ιταλικά: Nepotismo) ή Νεποτισμός είναι το φαινόμενο της διαδοχής ή προβαδίσματος ορισμένων ατόμων για την κάλυψη θέσεων, πολλές φορές σημαντικών...

Στη φυλακή η 31χρονη που σκότωσε τον πρώην σύντροφό της – «Είχα ένα μικρό...

Προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, η 31χρονη που την περασμένη Κυριακή έξω από το κέντρο αστέγων του Ηρακλείου κατηγορείται ότι δολοφόνησε...

Πένθος για την ηθοποιό Εύα Παπαγεωργοπούλου – Το συγκινητικό της αντίο

Η Εύα Παπαγεωργοπούλου βιώνει δύσκολες στιγμές καθώς «έχασε» τον πατέρα της.Η ηθοποιός που «συστήθηκε» μέσα από τη σειρά του Mega «Όνειρο ήταν» ζει τις...

«Πόλεμο» στους οδηγούς μηχανών ετοιμάζει η κυβέρνηση – Έρχονται ρυθμίσεις και για το παρκάρισμα

Μια ανησυχητική ρύθμιση, η οποία θα περιορίζει τις δυνατότητες στάθμευσης των δίκυκλων, δηλαδή ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα, ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών και...

Ο «Big Brother» επιστρέφει στην TV

Το ριάλιτι «Big Brother» είναι το πρώτο ριάλιτι που προβλήθηκε στην Ελλάδα και επιστρέφει στη μικρή οθόνη αλλά αυτή τη φορά μέσα από τη...

Στη «σέντρα» οι Ευρωπαίοι από τον Γαβρά – Όσα άκουσε στα ηχητικά του Βαρουφάκη

Το περίγραμμα των όσων άκουσε από τα ηχητικά ντοκουμέντα των συνεδριάσεων του Eurogroup που ηχογράφησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποκάλυψε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας...

Ρομά έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς στις Αχαρνές

Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών διακομίστηκαν δύο αστυνομικοί, έπειτα από επίθεση που δέχθηκαν, το βράδυ της Τετάρτης, από δέκα Ρομά, στις Αχαρνές.Σύμφωνα με...