Έτοιμο είναι το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπογραφεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Νίκο Παρασκευόπουλο και άμεσα, να διαβιβαστεί στις αρμόδιες νομοθετικές υπηρεσίες, προκειμένου να περάσει από ορισμένα τυπικά προπαρασκευαστικά στάδια, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, αν οι ανταποκρίσεις της Βουλής είναι θετικές, που όλα δείχνουν ότι σε επίπεδο πλειοψηφίας είναι, θα ψηφιστεί το αργότερο εντός Ιανουαρίου, διευρύνοντας έτσι τη νομική ισχύ του σύμφωνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αυτό που μέχρι πριν μερικά χρόνια φάνταζε όνειρο… απατηλό για τα ομόφυλα ζευγάρια, πλέον είναι σχεδόν πραγματικότητα. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια ιστορική στιγμή, αν και απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν μέχρι την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών.

Ένα πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, πολλές φορές υποσχόμενο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στην ΛΟΑΤ κοινότητα, πλέον είναι στον δρόμο για να γίνει και επίσημα νόμος του κράτους.

Ο βασικός στόχος του είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση και ζευγάρια του ίδιου φύλου, κάτι που δεν προβλέπεται σήμερα και το οποίο έχει φέρει τη χώρα μας σε δύσκολη θέση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο παλαιότερα.

Ωστόσο, για να φτάσουμε στην από ώρα σε ώρα κατάθεση του νομοσχεδίου, έχουν προηγηθεί σημαντικά γεγονότα από άποψη κοινοβουλευτικών διεκδικήσεων, ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζουμε:

Τον Οκτώβρη του 2008 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερε το σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις», όπου παρά τις τότε υποσχέσεις της κυβέρνησης πρόβλεπε σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, Φ. Κουβέλης και Ν. Τσουκάλης να καταθέσουν τροπολογία λέγοντας πως, «ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο ελεύθερης Συμβίωσης που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ισότητας, καλούν όλους τους βουλευτές ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου να πάρουν θέση προκειμένου για την εξάλειψη της διάκρισης..».

Η τροπολογία αυτή δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τον Ιούλιο του 2009 όντας αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε πρόταση νόμου για να συμπεριληφθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο. Η συγκεκριμένη πρόταση βρήκε μοναδικό σύμμαχο της τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του, εκείνο το χρονικό διάστημα, είχε υπογραμμίσει «την ανάγκη να ρυθμιστεί συμβατικά μια κοινωνική πραγματικότητα», προειδοποιώντας ότι «θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο, με τις οδηγίες και όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών της Ευρώπης σε διάφορες χώρες».

Ήδη, είχε ξεκινήσει μια διαμάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, η λεγόμενη υπόθεση «Βαλλιανάτος και άλλοι κατά της Ελλάδας», αφορούσε τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτό, δεν φάνηκε να αλλάζει την στάση της τότε ελληνικής κυβέρνησης, που δεν έλαβε μέτρα για την αποφυγή τυχόν Ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Τον Νοέμβρη 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει πρόταση νόμου στη Βουλή για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Η πρόταση αυτή δε συζητήθηκε ποτέ στη βουλή εξαιτίας του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας.Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, και το ΠΑΣΟΚ, καταθέτουν αντίστοιχη τροπολογία, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Είχε προηγηθεί, η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την μη συμπερίληψη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης.

Τον Αύγουστο του 2014 κατατέθηκαν εκ νέου τροπολογίες από τον ΣΥΡΙΖΑ,την ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας την ανάγκη του να φέρει η χώρα μας, τόσο ένα σύμφωνο συμβίωσης με διευρυμένα δικαιώματα για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως, όσο και την ανάγκη να ενταχθούν στα εγκλήματα μίσους, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου (εφόσον στην αρχική κατάθεση του σχεδίου νόμου από την ΝΔ, δεν προβλεπόταν ούτε η συμπερίληψη αυτή).

Τον Σεπτέμβρη του 2014 μετά από έντονες πιέσεις και τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, και της ΔΗΜΑΡ, η τροπολογία που αφορούσε τη συμπερίληψη των εγκλημάτων μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, είχε περάσει, με τη διαφορά όμως ότι οι τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι τρεις τους για το θέμα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, να απορριφθούν από τον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Αθανασίου, ο οποίος κατά τη δευτερολογία του, είχε δηλώσει πως, «Σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης, εδώ έχουμε ένα ποινικό νομοθέτημα, το οποίο ρυθμίζει ειδικά θέματα ενσωματώνοντας την απόφαση – πλαίσιο. Το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ενταχθεί στο αστικό οικογενειακό δίκαιο και θέλει μελέτη. Δεν είναι απλό το ζήτημα».

-Τον Φεβρουάριο του 2015 μια απ’τις πρώτες εξαγγελίες του τότε και σημερινού Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκου Παρασκεύοπουλου, ήταν η διεύρυνση του σύμφωνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, όμως η παραίτηση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, και η διάλυση της βουλής ματαίωσε αυτήν την πρωτοβουλία.

Νάντια Ρούμπου

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας