Αυτή η μέρα είναι του Αλέξη – Εννέα χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου

«Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα»

Το παιδί, ο Αλέξης, δεν γλίτωσε. Στις 6 Δεκέμβρη έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός αστυνομικού. Όμως οι νέοι επέλεξαν να μην επιβεβαιώσουν τον στίχο. Το «παιδί» χάθηκε, όμως ελπίδα έμεινε ζωντανή. Φούντωσε μέσα στις τεράστιες διαδηλώσεις που κυριάρχησαν στους δρόμους της Αθήνας όλες τις επόμενες ημέρες και νύχτες.

Οι εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου ήταν ταχύτατες. Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία, όχι τόσο από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το σχετικά νέο -τότε- twitter.

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, μαθητές και φοιτητές κυρίως, βρέθηκαν στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων. Αν υπάρχει μία λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει αυτές τις διαδηλώσεις αυτή είναι η «οργή».

Η καταπιεσμένη οργή μιας ολόκληρης γενιάς που μέχρι εκείνη την ημέρα είχε εκπαιδευτεί «να μη μιλάει», «να κοιτάει τη δουλειά της», «να κοιτάξει να μπει σε κανένα πανεπιστήμιο να πάρει το “χαρτί” της», να δεχτεί να δουλέψει δωρεάν για να «φτιάξει βιογραφικό». Μιας γενιάς που μεγάλωσε με το «κανείς δε χάνεται» μέχρι που ανακάλυψε ότι η ίδια θα χαρακτηριζόταν ως «χαμένη γενιά».

«Εσύ θα βγάλεις το φίδι απ’ την τρύπα;», ρωτούσαν όσοι δεν καταλάβαιναν το πραγματικό βάθος των γεγονότων του Δεκέμβρη του 2008. «Ναι, εγώ!», απάντησαν εκείνες τις ημέρες οι νέοι, βάζοντας φωτιά στην επίπλαστη ευμάρεια, που ήδη κατέρρεε σιωπηρά.

Εκείνες οι μέρες και οι νύχτες ήταν του Αλέξη. Αλλά στο μυαλό όλων, ήταν και οι νέοι που χάθηκαν αγωνιζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν οι μέρες του Ιάκωβου Κουμή, της Σταματίνας Κανελλοπούλου, του Μιχάλη Καλτεζά και της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.

Η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα πεδίο μάχης μεταξύ νεολαίων και κράτους. Χιλιάδες νέοι θα «μυρίσουν» για πρώτη φορά τα χημικά της αστυνομίας. Αρκετές πολιτικές ομάδες θα μπορέσουν να πυκνώσουν τις «γραμμές» τους με ανθρώπους που μέσα από αυτές τις μαζικές διαδηλώσεις θα βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και θα πάρουν την απόφαση να διεκδικήσουν οργανωμένα ό,τι θεωρούν δίκαιο.

Τα ΜΜΕ και το παράλληλο σύμπαν τους

Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ως συνήθως, δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν ούτε το μέγεθος της είδησης, ούτε το γεγονός ότι η τεχνολογία είχε δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να τα παρακάμψουν και να στήσουν τα δικά τους αυτοσχέδια δίκτυα ενημέρωσης.

Με μαζικά SMS που προωθούνταν από τον έναν στον άλλο, με το «ποστάρισμα» εικόνων και video στο facebook ο κόσμος μπόρεσε να προσπεράσει τις απελπισμένες και τρομοκρατημένες κραυγές που ακόγονταν από τα τηλεοπτικά παράθυρα όλες εκείνες τις ημέρες.

Οι νέοι, ακόμα και εκείνοι που δεν ήταν οργανωμένοι στο μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα, κατάφεραν να διοργανώσουν μικρές διαδηλώσεις ακόμα και σε γειτονιές της Αθήνας και της επαρχίας που κατέληγαν στα τοπικά αστυνομικά τμήματα.

Το MEGA στην πρώτη γραμμή της παραπληροφόρησης

Η δημοσιογραφική κάλυψη εκείνης της νύχτας έμελλε να γραφτεί με πολύ μελανά χρώματα στην ιστορία του Μega, που τότε ακόμη θεωρούνταν το μεγαλύτερο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης.

Η Λητώ Βαλλιάτζα, κάτοικος Εξαρχείων είχε καταγράψει τη στιγμή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και είχε «ανεβάσει» το video στο διαδίκτυο.

Το αυθεντικό βίντεο ήταν αυτό:

Ωστόσο, το Mega δεν έπαιξε αυτό που η αυτόπτης μάρτυρας είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο, αλλά το… «ενίσχυσε» προσθέτοντας ήχους. Ήχοι σπασιμάτων και συνθημάτων έδιναν την εντύπωση ότι οι αστυνομικοί είχαν να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους, με προφανή σκοπό να δικαιολογηθεί η δολοφονική πράξη του Κορκονέα και να φανεί ότι οι δύο αστυνομικοί βρίσκονταν σε άμυνα.

Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια από την προβολή του video και τις οργισμένες αντιδράσεις εναντίον της προπαγάνδας του καναλιού για να δοθεί μια απάντηση από τους υπεύθυνους. Ο τότε διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, παραδέχτηκε, στην τρίτη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη, την αλλοίωση του βίντεο:

«Δυστυχώς, όλα πήγαν λάθος. Μεταδώσαμε αλλοιωμένο το μοναδικό βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας. Είχαν περιληφθεί ήχοι διαδήλωσης και σπασμένων βιτρινών πριν ακουστούν οι δολοφονικοί πυροβολισμοί του Κορκονέα. Έτσι, ευλόγως θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει ότι προηγήθηκαν επεισόδια και, άρα, ο Κορκονέας βρέθηκε σε άμυνα! Ακολούθησε καταιγίδα επιθέσεων κατά του Μega και εναντίον μου προσωπικά, με βασική κατηγορία ότι παραποιήσαμε το βίντεο για να βγάλουμε λάδι τον δολοφόνο», είχε γράψει στην ιστοσελίδα του, εξηγώντας όμως ότι υπεύθυνος για την αλλοίωση ήταν ένας τεχνικός που πήρε πρωτοβουλία χωρίς να ενημερώσει τους ανωτέρους του.

«Και συνέβη το απερίγραπτο: εκείνος αποφάσισε, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, να προσθέσει ήχους. Πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του Μega. Έτσι το παρέδωσε στο τεχνικό τμήμα και μεταδόθηκε στο ξεκίνημα του δελτίου. Χωρίς να το ελέγξει κανείς. Αλλά και τι να ελέγξει; Αν μπήκαν τα δυο βέλη που του είπαμε να βάλει;», σημειώνει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

Ο Παύλος Φύσσας γράφει για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Η ιστορία παίζει παράξενα παιχνίδια. Η ειρωνία της μερικές φορές είναι ισοπεδωτική, ίσως και εξοργιστική.

Η δολοφονία του Αλέξη και όσα την ακολούθησαν είχε προκαλέσει την ανάγκη σε δεκάδες καλλιτέχνες να καταγράψουν με τον δικό τους τρόπο τα γεγονότα και τα συναισθήματα εκείνων των ημερών. Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν και ένας ράπερ από το Κερατσίνι με το καλλιτεχνικό όνομα Killah-P που έγραψε ένα τραγούδι με τον τίτλο Εκτός Ελέγχου.

Συνεχώς, ο μικρός Αλέξης μού θυμίζει πως
η ελευθερία του λόγου ακριβά κοστίζει
πάνε τα χρόνια που με λέγανε «φατσούλα»
τώρα έχω και ταμπέλα «τρομοκράτης με κουκούλα»

Ο καλλιτέχνης δεν ήταν άλλος από τον Παύλο Φύσσα. Τον άνθρωπο που λίγα χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2013, θα έπεφτε νεκρός από τις μαχαιριές του στελέχους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Γιώργου Ρουπακιά.

Η συγκλονιστική αφήγηση του Νίκου Ρωμανού

Ήταν μόλις το 2015 όταν ο Νίκος Ρωμανός αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του και να αφηγηθεί μέσα από τη φυλακή όσα συνέβησαν στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια.

Αντί άλλου χρονικού, παραθέτουμε την αφήγηση του Νίκου Ρωμανού, ως τη ματιά ενός άμεσα εμπλεκόμενου αυτόπτη μάρτυρα, σε ένα περιστατικό που μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ιστορικό.

«Η καταραμένη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου. Καθόμουν εγώ, ο Αλέξανδρος και κάποια άλλα παιδιά στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου όπως κάναμε σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Μετά από λίγη ώρα ήρθε ένας σύντροφος και μας πρότεινε να πάμε στην Χαριλάου Τρικούπη να περιμένουμε να περάσει κάποιο περιπολικό για να του πετάξουμε κάτι πέτρες που είχε μαζέψει. Όντως λοιπόν πήγαμε και περιμέναμε ενώ ο Αλέξανδρος καθόταν πιο πίσω. Μετά από λίγη ώρα πέρασε το περιπολικό με τον Κορκονέα και τον Σαραλιότη.

Χωρίς να το ξέρω το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για όλους μας, ήταν η στιγμή που θα άλλαζε τα πάντα. Η κλεψύδρα της ζωής γύρισε την στιγμή που η πέτρα έπεφτε πάνω στο περιπολικό του Κορκονέα. Στην συνέχεια γυρίσαμε και καθίσαμε στον πεζόδρομο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά ενώ ο Κορκονέας με τον Σαραλιώτη πέρασαν με το περιπολικό από την Ζωοδόχου Πηγής για να δουν ποιοι τους επιτέθηκαν εκεί ξαναπετάχτηκαν από μας προς το περιπολικό κάποια μικροαντικείμενα, αφού λοιπόν είδαν την παρέα μας πήγαν πάρκαραν το περιπολικό στην διμοιρία των ΜΑΤ που φυλούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και κατέβηκαν πεζοί στην συμβολή των οδών Τζαβέλα και Ζωοδόχου Πηγής.

Μόλις είδαμε τους μπάτσους σηκωθήκαμε για να φύγουμε καθώς πιστέψαμε ότι μαζί με αυτούς θα είχε έρθει και η διμοιρία των ΜΑΤ όπως γίνετε συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις. Εκείνη την στιγμή οι δυο μπάτσοι άρχισαν να βρίζουν και τότε παρατηρήσαμε ότι είχαν έρθει μόνοι τους χωρίς κάποια υποστηρικτική αστυνομική δύναμη. Έτσι κάποιοι από εμάς κινήθηκαν προς το μέρος τους και ο Αλέξανδρος ο οποίος είχε πάει πιο μπροστά τους πέταξε κάτι μπουκάλια μπύρας από αυτά που πίναμε. Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα ο Κορκονέας έβγαλε το όπλο του και ολοκλήρωσε με σφαίρες την συγκεκριμένη αντιπαράθεση που είχε ξεκινήσει πριν λίγη ώρα.

Μια σφαίρα στην καρδιά του Αλέξανδρου για να κλείσει ο κύκλος της παντοδυναμίας της κρατικής μηχανής. Μια κηλίδα από αίμα στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να ανοίξει ο κύκλος της εξέγερσης που έκανε συντρίμμια την έννομη τάξη και έσπειρε το χάος και την αναρχία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».