17-04-2021

Σύνοδος των πρυτάνεων για τα Πανεπιστήμια – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Έκτακτη Σύνοδος θα διεξαχθεί στις αρχές Ιανουαρίου στην οποία οι πρυτάνεις θα τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά την συνεδρίασή της, η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 17 έως τις 19 Δεκεμβρίου, η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαπίστωσε την ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου που παρέδωσαν ο υπουργός Νίκος Φίλης και η αναπληρώτριά του Σία Αναγνωστοπούλου περιλαμβάνονται:

  • Ολική επαναφορά των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών. Όσοι εξ αυτών είχαν διαγραφεί βάσει του προηγούμενου νόμου μπορούν να επανεγγραφών στις σχολές τους με απλή αίτηση. Συνολικά περισσότεροι από 150.000 «συνταξιούχοι» φοιτητές θα συνεχίσουν να λιμνάζουν στα ιδρύματα.
  • Η ιδιότητα του φοιτητή θα διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών. Καταργείται έτσι το ανώτατο χρονικό όριο για τις σπουδές που ήταν 2 χρόνια πάνω από τα κανονικά έτη.
  • Φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησής προσαυξανόμενο κατά δύο έτη δεν θα δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης, διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις και μετεγγραφής.
  • Οι φοιτητές θα έχουν επίσης δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές του με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμούν. Απλώς δεν θα έχουν τη φοιτητική ιδιότητα καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διακοπής.
  • Επανέρχεται η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικών Αρχών. Που είχε επίσης καταργηθεί. Η ψήφους τους θα προσμετράτε με συντελεστή 0,2 (δηλαδή 20% σε σχέση ε τα μέλη ΔΕΠ όπου μετράει κατά 100%) και θα συναρτάται με το ποσοστό προσέλευσής τους. Δηλαδή όσο περισσότεροι ψηφίσουν τόσο μεγαλύτερο βάρος θα έχει η ψήφος τους.
  • Εντύπωση προκαλεί ακόμα ότι στο εξής υποψηφιότητα για πρύτανη θα μπορεί να θέσει μόνο καθηγητής πρώτης βαθμίδας του ίδιου ιδρύματος, δηλαδή καταργείται η δυνατότητα για διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση του πρύτανη ή να δηλώσει υποψήφιος καθηγητής από άλλο ίδρυμα.
  • Μέσα σε 50 ημέρες από την ψήφιση του νόμου θα πρέπει να γίνουν ξανά πρυτανικές εκλογές σε όλα τα ιδρύματα εκτός από όσα έκαναν εκλογές με βάση τις τροπολογίες που είχε πρόσφατα ψηφίσει η κυβέρνηση.
  • Οι εκλογές θα γίνουν ξανά με κάλπες και θα επαναληφθούν 2 ακόμη φορές σε περίπτωση που κλαπούν η καταστραφούν και την Τρίτη θα γίνει ηλεκτρονική ή επιστολική ψηφοφορία.
  • Οι φοιτητές θα συμμετέχουν επίσης με εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης, δηλαδή σύγκλητο, σχολή, τμήμα κ.λπ.
  • Επανέρχεται το πανεπιστημιακό άσυλο με την ίδια διατύπωση που είχε πριν από την κατάργησή του από τον νόμο Διαμαντοπούλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ