17-04-2021

Από σήμερα οι επιστροφές πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας

Προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών κατά την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, από σήμερα επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων).

Την απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, η οποία αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που αφαιρέθηκαν ή κατατέθηκαν στις αστυνομικές αρχές μέχρι και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις (επιδοθείσες ή μη), που εκδόθηκαν κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. («Επιβολή διοικητικών μέτρων»), για παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και χθες.

Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

-οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
-οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
-παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
-κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
-κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Η επιστροφή των στοιχείων αφορά στο χρονικό διάστημα μετά το πέρας της προηγούμενης σχετικής απόφασης. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες αρχές εκτελούνται κανονικά.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου, για την είσπραξη του οποίου θα ακολουθείται η τακτική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κ.Ο.Κ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ