19-04-2021

«Έφυγε» από τη ζωή και ο τελευταίος του ηρωικού «Παπανικολής»

«Έφυγε» από τη ζωή και το τελευταίο μέλος του ηρωικού υποβρυχίου «Παπανικολής», Νικόλαος Τασιάκος, σε ηλικία 101 ετών.

Ο Νικόλαος Τασιάκος είχε γεννηθεί στις 9 Αυγούστου 1915, ενώ είχε τιμηθεί, τον Οκτώβριο του 2014, από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον “Σταυρό Αξίας και Τιμής Α’ Τάξεως” για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την πατρίδα, παρουσία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Νικόλαος Τασιάκος απεβίωσε λίγες μέρες προτού συμπληρωθούν 75 χρόνια από τη χειμωνιάτικη εκείνη νύχτα του 1940, παραμονές Χριστουγέννων, όταν το “Παπανικολής” κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, που μετέφεραν όπλα και άλλο πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, προς ενίσχυση των ιταλικών δυνάμεων που μάχονταν κατά των Ελλήνων.

Λίγο μετά το φετινό καλοκαίρι, ο Νικόλαος Τασιάκος, σε μια μεγάλη εκδήλωση στη Δρακότρυπα, τόπο καταγωγής του, δώρισε στον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο “Η Ανάπλαση” όλες τις τιμητικές του διακρίσεις και τα μετάλλια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε ειδική προθήκη.

Η κηδεία του Νικόλαου Τασιάκου θα γίνει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 4μ.μ., στο κοιμητήριο Χαλανδρίου, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Το 2012, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε συναντήσει τον Νικόλαο Τασιάκο στη Δρακότρυπα και σε μια μεγάλη συνέντευξη είχε διηγηθεί στιγμές της πολυσχιδούς ζωής του (αρ. είδησης 11886289).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ