16-05-2021

Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων με στελέχη των μεταλλάξεων (video)

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή την εβδομάδα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την κορύφωση της πανδημίας

Η ανησυχία είναι μεγάλη στους επιστήμονες για την αύξηση των κρουσμάτων με στελέχη του συνδυασμού νοτιαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης, την ίδια ώρα που οι διασωληνωμένοι στη χώρα «δημιούργησαν» αρνητικό ρεκόρ με 706, ενώ στα νοσοκομεία οι εικόνες είναι «πολεμικές». Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή την εβδομάδα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την κορύφωση της πανδημίας.

Τετρακόσια σαράντα ένα (441) νέα κρούσματα κορονοϊού με μεταλλαγμένους ιούς και στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ανακοίνωσε ανήμερα της 25ης Μαρτίου το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Από αυτά, εντοπίστηκαν 18 κρούσματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Πρόκειται για το ιδιόμορφο στέλεχος, το οποίο περιλαμβάνει γονιδιακά στοιχεία της νοτιοαφρικάνικης και βραζιλιάνικης μετάλλαξης, που αντιστέκονται στην ανοσία. Αυτός είναι και ο λόγος, που η αύξηση τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, που ασχολούνται με τη γονιδιακή επιτήρηση, το βρετανικό στέλεχος – το οποίο έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα- είναι αυτό που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, σε ποσοστό άνω του 80%. Ειδικότερα, στην Αττική και την Κρήτη εκτιμάται ότι το ποσοστό είναι ακόμα πιο υψηλό, φτάνοντας το 90-95%.

«Η πανδημία κορυφώνεται» – Τι λένε οι επιστήμονες

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην εκπομπή «Live News» στο «Mega», ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, τόνισε πως η πορεία της πανδημίας βρίσκεται σε στάδιο σταθεροποίησης, ενώ εκτίμησε ότι αυτή την εβδομάδα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την κορύφωση της πανδημίας.

«Αυτό σημαίνει ότι και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται για περίπου μια εβδομάδα ακόμα», πρόσθεσε.

Δείτε πώς κατανέμονται στη χώρα τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορονοϊού:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ