19-04-2021

Δραματική πρόβλεψη για τον κορονοϊό – «Θα έχουμε ξανά πάνω από 100 νεκρούς τη μέρα» (video)

Μαθηματικά βέβαιο ότι οι μεταλλάξεις θα πολλαπλασιάζονται σαν τις κατσαρίδες σύμφωνα με τον κύριο Παυλάκη

Άκρως απαισιόδοξη είναι η εικόνα που έδωσε σήμερα ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, για τη φόρα που έχει πάρει η πανδημία και το πού μπορεί να φτάσουμε, ειδικά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σε μεγαλύτερο βαθμό.

«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες απλές λύσεις. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ’ όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για δύο με τρεις εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ», είπε αρχικά ο κ. Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε με πολύ ανησυχητικές προβλέψεις.

«Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει. Έχουμε το σεισμό τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι λογικοί άνθρωποι λένε ‘βγείτε από τα σπίτια και δεν θα έχουμε θύματα’. Με τον κορονοϊό έχουμε 20 με 40 θύματα την ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 60 και παραπάνω και θα περάσουν τα 100 κάθε μέρα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα».

Άφησε, πάντως και μια νότα αισιοδοξίας τονίζοντας ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν. Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη. Στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αλλά ελπίζω σε αποκλιμάκωση από τη μεθεπόμενη, αν εφαρμοστούν τα μέτρα. 

Ελπίζω οι πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς. Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι». 

«Οι Πασχαλινές μετακινήσεις μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές»

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν τον Απρίλιο.

«Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός. Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες», εξήγησε και ήταν κάθετος σχετικά με το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα.

«Αν στην Αθήνα η κατάσταση είναι σαν τη σημερινή, οι μετακινήσεις μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται ένα χωριό. Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι». 

«Σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται οι μεταλλάξεις»

Κλείνοντας, ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις.

«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάζονται σαν τις κατσαρίδες. Η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Πρόκειται για νέα πανδημία». 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ