18-04-2021

Θεσσαλονίκη: Ανεμβολίαστα παιδιά με ειδικές ανάγκες για να εξυπηρετηθούν «φίλοι» (video)

Ελλάδα... εγγύηση

Φαίνεται τελικά ότι ακόμα και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι ο εμβολιασμός για να προστατευτούμε από τον κορονοϊό, υπάρχουν κάποιοι που λειτουργούν χωρίς να λογαριάζουν ούτε τους κανόνες, ούτε τον διπλανό τους και δεν έχουν και το παραμικρό άγχος μήπως γίνουν αντιληπτοί.

Ενδεικτικό είναι το νέο σκάνδαλο με εμβολιασμούς εκτός σειράς που έχει ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη και προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού στα ιδρύματα «Άγιος Δημήτριος» και «Άγιος Παντελεήμων» εμβολιάστηκαν 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με τα ιδρύματα, 12 σε κάθε ένα εξ αυτών, με τελευταία ημερομηνία εμβολιασμού την 16η Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα αυτά έχουν φιλικές σχέσεις με ανθρώπους του ιδρύματος και οι ηλικίες τους ξεκινούν από 40-45 ετών.

Και ενώ οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι η σειρά παρακάμφθηκε λόγω του ότι δεν υπήρχε κόσμος να διατεθούν τα εμβόλια και θα έπρεπε να πεταχτούν, το νέο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι παιδιά με ειδικές ανάγκες ήταν στα ιδρύματα τις ημέρες του εμβολιασμού και έκαναν μάθημα.

Οι μητέρες των παιδιών αυτών έλαβαν μήνυμα στις 3 Φεβρουαρίου ότι στις 16 του μηνός θα μπορούσαν να κάνουν την πρώτη δόση, και στις 9 του μήνα έλαβαν ακυρωτικό mail, λόγω του ότι ήταν μεγάλος ο αριθμός των εμβολίων που είχε προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα.

Στις συγκεκριμένες δομές καταγράφηκαν 60 κρούσματα και 25 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Στο MEGA μίλησε η Ολυμπία Κόρδα πρόεδρος του συλλόγου των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτά τα ιδρύματα.

«Μας είπαν ότι θα μας στείλουν έγγραφο για το πότε θα κάνουμε τα εμβόλια, που είναι γύρω στα 50, και ότι θα μας ενημερώσει ο ΕΟΔΥ. Δε γνωρίζω αν έκαναν πάνω από 24 άτομα το εμβόλιο, εκτός σειράς. Αυτή θα ήταν η πρώτη δόση του εμβολίου για αυτά τα παιδιά. Οι γονείς δεν τα φέρνουν τα παιδιά καθόλου στο κέντρο ημέρας γιατί φοβούνται. Και παρακαλούν να κάνουν το εμβόλιο. Στις 16 του μηνός που ήταν να γίνει το εμβόλιο και το ακύρωσαν, πήραμε ένα έγγραφο, αλλά δε γράφει ημερομηνία», είπε η κ. Κόρδα.

«Έστω αυτά τα πέντε παιδιά που θέλουν οι γονείς τους να εμβολιαστούν, ήταν εκεί την ώρα την ώρα του εμβολιασμού. Κάποιοι είναι στο σπίτι και περιμένουν πώς και πώς γιατί φοβούνται. Αν τους έπαιρναν τηλέφωνο θα είχαν πάει οι άνθρωποι. Μας είπαν ότι επειδή ο ΕΟΔΥ είχε πολλά εμβόλια για τις 16 του μήνα, θα τα κάνει σε άλλη ημερομηνία για την οποία θα ενημερωθούμε», συνέχισε η ίδια.

«Δεν μπορεί να συγκρίνουμε ένα παιδί με βαριά αναπηρία, με έναν γέροντα. Ένα παιδί με ειδικές ανάγκες ξέρει μόνο το πρόγραμμά του. Ο Παύλος, ο γιος μου, με τραβούσε να βγει έξω, γιατί δεν καταλαβαίνει την κατάσταση», εξήγησε η κ. Κόρδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ