18-04-2021

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο εκθέτει την κυβέρνηση: Η «Μήδεια» δεν ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο

Δεν ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο η «Μήδεια», ενώ επηρέασε μικρότερη περιοχή από το 2017, τονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο - Για «σπάνιο φαινόμενο», έκανε νωρίτερα λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης

Την ώρα που έχει ξεσπάσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσηςσχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια» και των προβλημάτων που επέφερε και δεν έχουν λυθεί, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo) με τα στοιχεία που δίνει αποκαλύπτει την κοροϊδία του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο σε μία προσπάθεια να «κρυφτεί» από τις τεράστιες ευθύνες του, μετά και το χάος που προκλήθηκε, έκανε λόγο για κακοκαιρία 20ετιας.

Όσον αφορά στην Αθήνα, επισημαίνει ότι το ύψος του χιονιού την Τρίτη 16/02/2021 ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/02/2008 και αυτής της 4-6/01/2002.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε το πρωί της Τετάρτης (17/02): «Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις της τελευταίας εικοσαετίας».

Όσον αφορά τα κύρια χαρακτηριστικά της “Μήδειας”, ήταν μια πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή με διάρκεια φαινομένων τεσσάρων ημερών (Σάββατο 13/02-Τρίτη 16/02), τα οποία επηρέασαν το σύνολο της χώρας. Οι ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από τη Βόρεια Ευρώπη συνδυάστηκαν με τις αρκετά θερμότερες και υγρές αέριες μάζες της Μεσογείου και η συνάντησή τους προκάλεσε τη δημιουργία ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων στην περιοχή μας. Παρόλο που η διάρκεια των φαινομένων ήταν τέσσερις ημέρες, ισχυρός παγετός τις πρωινές ώρες θα παρατηρείται τουλάχιστον ως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 19/02.

Οι πιο εντυπωσιακές θερμοκρασιακές καταγραφές κατά τη διάρκεια της «Μήδειας» ήσαν, πέραν του ύψους χιονιού στην Αττική, ο πολύ ισχυρός παγετός στη Δυτική Μακεδονία με -25,1°C στον Νέο Καύκασο Φλώρινας το πρωί της Τρίτης 16/02 (η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το δίκτυό του ΕΑΑ-meteo σε όλους τους σταθμούς του τα τελευταία 15 έτη), οι -24,8°C στον ίδιο σταθμό και οι -20,4°C στην Πτολεμαΐδα το πρωί της Τετάρτης 17/02.

Προβλέψιμο το φαινόμενο

Το φαινόμενο «ήταν προβλέψιμο σε πολύ μεγάλο βαθμό», σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, οι οποίοι από την Τετάρτη 10/02 είχαν ανακοινώσει την έλευση της ψυχρής αέριας μάζας, τη “βάφτισαν” και στη συνέχεια έκαναν συνολικά 17 ανακοινώσεις για την κακοκαιρία, ενώ συνέλλεξαν τεράστιο όγκο δεδομένων από τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Στο ερώτημα αν στην Ελλάδα υπάρχει επάρκεια υποδομών για την παρακολούθηση τέτοιων έντονων καιρικών φαινομένων, η απάντηση είναι ότι «υπάρχει διεθνής καλή πρακτική και τεχνογνωσία σε εθνικό επίπεδο, αλλά απαιτείται επένδυση σε μετρητικές υποδομές και ολοκλήρωσή τους σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης». Επίσης θα πρέπει να καλυφθούν αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας μας με μετεωρολογικούς σταθμούς.

Ακόμη προτείνεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής σχετικών πληροφοριών και μετάδοσής τους προς την Πολιτεία και τους πολίτες, η επένδυση σε επιστημονικά όργανα, η ανάπτυξη διαδικασιών παραγωγής εξειδικευμένων ειδοποιήσεων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Περιφέρειες, Δήμους) και στη συνέχεια η μετάδοση της πληροφορίας αυτής στους πολίτες (πχ. μέσω εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα). Αυτό μπορεί να ισχύει και για προειδοποιήσεις σχετικά με ισχυρούς άνεμους, ακραίες βροχοπτώσεις και δασικές πυρκαγιές.


Αναλυτικά η έκθεση του meteo.gr

Ποια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της Μήδειας;

Η Μήδεια ήταν μια πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή με διάρκεια φαινομένων τεσσάρων ημερών (Σάββατο 13/02-Τρίτη 16/02) τα οποία επηρέασαν το σύνολο της χώρας. Οι ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από τη Βόρεια Ευρώπη συνδυάστηκαν με τις αρκετά θερμότερες και υγρές αέριες μάζες της Μεσογείου και η συνάντησή τους προκάλεσε τη δημιουργία ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων στην περιοχή μας. Παρόλο που η διάρκεια των φαινομένων ήταν 4 ημέρες, σημειώνεται ότι ισχυρός παγετός τις πρωινές ώρες θα παρατηρείται τουλάχιστον ως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 19/02.

Ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο ή έχουμε ξαναδεί τόσο ισχυρές ψυχρές εισβολές;

Όχι δεν ήταν πρωτόγνωρο. Όσον αφορά στα φαινόμενα σε όλη τη χώρα, η κακοκαιρία Αριάδνη την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 (η πρώτη κακοκαιρία στην οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έδωσε όνομα) επηρέασε με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η Μήδεια επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Όσον αφορά στην Αθήνα, το ύψος του χιονιού την Τρίτη 16/02/2021 ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/02/2008 και αυτής της 4-6/01/2002.

Ποιες ήταν οι πιο εντυπωσιακές θερμοκρασιακές καταγραφές κατά τη διάρκεια της Μήδειας;

Πέραν του ύψους χιονιού στην Αττική, σημειώνουμε τον πολύ ισχυρό παγετό στη Δυτική Μακεδονία με -25.1°C στον Νέο Καύκασο Φλώρινας το πρωί της Τρίτης 16/02 (η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το δίκτυό μας σε όλους τους σταθμούς τα τελευταία 15 έτη) αλλά και οι -24.8°C στον ίδιο σταθμό και οι -20.4°C στην Πτολεμαΐδα το πρωί της Τετάρτης 17/02.Χάρτης από το meteo

Ήταν το φαινόμενο προβλέψιμο;

Ναι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ήδη από την Τετάρτη 10/02 είχαμε ανακοινώσει την έλευση της ψυχρής αέριας μάζας στη χώρα μας και αποφασίσαμε στην ονομασία της κακοκαιρίας όπως κάνουμε σε παρόμοιες κακοκαιρίες που προβλέπουμε να έχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το διάστημα 10-17/02/2021 πραγματοποιήσαμε 17 ανακοινώσεις για την κακοκαιρία «Μήδεια» σχετικά με τις εξελίξεις στην πρόγνωση και την καταγραφή του φαινομένου. Σε πολύ μεγάλο βαθμό οι προγνώσεις επαληθεύτηκαν και συλλέξαμε τεράστιο όγκο δεδομένων από τις καταγραφές του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα της συνεχούς επιστημονικής προσπάθειας που γίνεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr για τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων προγνώσεων, οι οποίες βελτιώνονται συνεχώς κάθε χρόνο.

Έχουμε επάρκεια υποδομών για την παρακολούθηση των έντονων καιρικών φαινομένων όπως η Μήδεια;

Υπάρχει διεθνής καλή πρακτική και τεχνογνωσία σε εθνικό επίπεδο αλλά απαιτείται επένδυση σε μετρητικές υποδομές και ολοκλήρωσή τους σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Κάθε ανακοίνωση πρόγνωσης για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα σε μια περιοχή, πρέπει να τη διαδέχεται η εκκίνηση της συστηματικής παρατήρησης ώστε να δούμε αν η κακοκαιρία εξελίσσεται σύμφωνα με την πρόγνωση. Η ανάλυση δεδομένων από μετεωρολογικούς δορυφόρους και αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς είναι απολύτως απαραίτητη για την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας κακοκαιρίας και την εκτίμηση της πραγματικής της έντασης. Η κατάλληλη επεξεργασία των μετρήσεων αυτών από τους μετεωρολόγους δίνει την προστιθέμενη αξία στην πληροφορία ώστε αυτή να φτάσει στη συνέχεια στις Αρχές αλλά και στους πολίτες. Επίσης θα πρέπει να καλυφθούν αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας μας με μετεωρολογικούς σταθμούς.

Και πώς πρέπει να παρέχονται οι πληροφορίες αυτές στις Αρχές και στους πολίτες;

Μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος συλλογής των πληροφοριών και της μετάδοσής προς την Πολιτεία και τους πολίτες. Απαιτείται όμως η αρχική επένδυση σε επιστημονικά όργανα καθώς και η ανάπτυξη διαδικασιών παραγωγής εξειδικευμένων ειδοποιήσεων, πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Περιφέρειες, Δήμους) και στη συνέχεια μετάδοση της πληροφορίας αυτής στους πολίτες (πχ. μέσω εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα). Αυτό ισχύει και για προειδοποιήσεις σχετικά με ισχυρούς άνεμους, ακραίες βροχοπτώσεις και δασικές πυρκαγιές.

Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι μια συλλογική προσπάθεια στην οποία όλοι, επιστήμονες, επιχειρησιακοί Φορείς και τοπικές Αρχές πρέπει να συμμετέχουν. Αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση σώζουμε ζωές.

«Θα ξαναέκλεινα την Εθνική Οδό, άψογη η κατάσταση» – Τι απάντησε ο Χρυσοχοΐδης

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στο δελτίο Ειδήσεων του «ANT1», υπεραμύνθηκε την πολιτική απόφαση να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας δυο φορές, λέγοντας: «Θα ξαναέκλεινα την Εθνική Οδό, άψογη η κατάσταση, μας κάνουν κριτική αυτοί που έκαψαν 100 ανθρώπους στο Μάτι». 

Γεραπετρίτης : Σωτήριο το κλείσιμο της εθνικής οδού

Νωρίτερα, μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των βλαβών, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ενώ χαρακτήρισε «σωτήριο» το κλείσιμο της εθνικής οδού.

Σπάνιο φαινόμενο

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε πως το 2017 επί οκτάωρο στην Εθνική Οδό βρίσκονταν αποκλεισμένοι οδηγοί και επιβάτες, χωρίς θέρμανση, χωρίς βοήθεια, σε ουρές 15 χιλιομέτρων. Και για το lockdown, τόνισε ότι «προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά».

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για σπάνιο φυσικό φαινόμενο, άλλωστε ακόμη και οι μεγαλύτεροι έλεγαν πως ήταν «κάτι που επί δεκαετίες δεν είχε υπάρξει τουλάχιστον για την Αττική. Η Ελλάδα δεν είναι εξοικειωμένη σε τέτοια φαινόμενα, λογικό είναι να υπάρξουν προβλήματα», σημείωσε. Επικαλέστηκε δε, και την κλιματική αλλαγή, η οποία «έχει οδηγήσει σε τέτοιου τύπου ακραίες καταστάσεις».

Ύπεράνθρωπη προσπάθεια

Ενώ εν συνεχεία αναγνώρισε πως «σε ένα τέτοιο φαινόμενο είναι δύσκολο να ανταποκριθεί απολύτως οποιαδήποτε υπηρεσία, φορέας, εν προκειμένω ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Έχει πεπερασμένες δυνατότητες, προφανώς ο προγραμματισμός της εταιρείας είναι για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε μια σχετικώς δύσκολη κατάσταση, όχι σε ακραία φαινόμενα».

Κάνοντας επίσης λόγο για «υπεράνθρωπη προσπάθεια» εκτίμησε ότι «μέχρι το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», διαβεβαίωσε.

Στο ερώτημα για το τις πταίει για τις διακοπές ηλεκτροδότησης, απάντησε ότι είναι κατανεμημένες οι αρμοδιότητες μεταξύ ΟΤΑ και ΔΕΔΔΗΕ, εξάλλου «δεν είναι η στιγμή να γίνει κατανομή ευθυνών. Όταν ένα φαινόμενο είναι εν θερμώ και συμπολίτες μας δεν έχουν ηλεκτρική ενέργεια, το τελευταίο που ενδιαφέρει, είναι ποια η κατανομή της ευθύνης (…) τώρα είναι η ώρα της αποκατάστασης».

Πρόληψη και προφύλαξη

Επιπλέον, «έχει ενεργοποιηθεί τεράστιο δυναμικό, η Πολιτική Προστασία έχει αναλάβει την επίβλεψη και το συντονισμό όλων των μηχανισμών, ενεργοποιήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Πολιτική Προστασία έλαβε βοήθεια και από ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες που προς τιμήν τους προμήθευσαν με μηχανήματα», επαναλαμβάνοντας ότι «όταν έλθει η ώρα της κατανομής των ευθυνών προφανώς και θα υπάρξει».

Αναφορικά, ειδικότερα, με το προληπτικό κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας τόνισε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα «να γλιτώσουμε πάρα πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, και ίσως θύματα, εξ αυτού του λόγου». Εξάλλου, «εάν υπάρχει κίνδυνος ζωής, το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης. Ναι, θα την ξανακλείναμε» (σ.σ. την Εθνική Οδό), ξεκαθάρισε με την επισήμανση ότι «υπήρξε σωτήρια η παρέμβαση αυτή».

Παθογένειες

Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, «πιο σημαντικό είναι το ζήτημα να γλυτώσουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, και κυρίως να γίνει ένα μάθημα ώστε να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις όποιες παθογένειες.

Δεν είναι εύκολο να έχεις υποδομές να διαχειριστείς τα πάντα. Είναι απλό και ανέξοδο να λέμε τώρα, “γιατί να μην έχεις εκατοντάδες συνεργεία, να μην έχεις υπόγεια καλώδια, να μην έχεις έγκαιρη κοπή δέντρων” δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό».

Επιτελικό κράτος

Στις σημερινές αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα για το επιτελικό κράτος, ο υπουργός Επικρατείας αντέτεινε ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να κατανοήσει τι σημαίνει επιτελικό κράτος, είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι δεν έχει διαβάσει το νόμο 4622/2019 που καθιερώνει την έννοια αυτή επιτελικό κράτος είναι ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθούνται δημόσιες πολιτικές.

Αν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το επιτελικό κράτος», συνέχισε, «θα μπορούσε να μιλήσει για όλα συνέβαιναν στην προηγούμενη διακυβέρνηση σε σύγκριση με τα τωρινά, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση, τον τρόπο με τον οποίο παράγονται οι δημόσιες πολιτικές, τον τρόπο με τον οποίο συντονίζονται οι δημόσιες πολιτικές όπως απεδείχθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης, του μεταναστευτικού, του Έβρου, της παιδείας».

Ας κάνει αυτοκριτική

Και κορυφώνοντας την κριτική του για τον Αλέξη Τσίπρα, «αν ήθελε να κάνει και λίγη αυτοκριτική -χωρίς να το αποδίδω ως μομφή- θα σκεφτόταν ότι ούτε καν με το 10% του φαινομένου των 48 ωρών, το 2017 είχαμε επί οκτάωρο αποκλεισμένους ανθρώπους στην Εθνική Οδό, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί χωρίς θέρμανση, χωρίς βοήθεια, σε ουρές 15 χιλιομέτρων.

Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο τώρα. Θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε μεγάλα και δύσκολα φαινόμενα, όπως το υπερβολικό ψύχος, οι φωτιές που ταλανίζουν όλο και περισσότερο, τα φουσκωμένα νερά, όλα αυτά που θα τα έχουμε όλο και περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες. Και κάνοντας κι εμείς την αυτοκριτική μας, θα πρέπει να φτιάξουμε πολιτικές, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα κλιματικής αλλαγής που είναι οριζόντια, αγγίζουν όλες τις δημόσιες πολιτικές, όλα τα υπουργεία –ναι, θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι για τέτοιου τύπου ακραίες συνθήκες».

Όχι στην εξαργύρωση του πολιτικού κεφαλαίου

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης καταθέτοντας την προσωπική του άποψη, όπως διευκρίνισε, είπε πως «υπάρχουν δύο τύποι κυβερνήσεων, εκείνη η οποία λειτουργεί επί τη βάσει του ποιο είναι το ωφέλιμο για τη χώρα και αυτή που κυρίως δρα επί τη βάσει του τι είναι ωφέλιμο για την ίδια».

Η τωρινή κυβέρνηση, επέμεινε, με αξιοπιστία και δουλειά, έχει κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο μπορείς να το επενδύσεις με δύο τρόπους: «στην πρώτη μορφή κυβέρνησης θα πάμε σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, σε αλλαγή των δομών του κράτους που βρίσκονται σε αδράνεια επί δεκαετίες, θα επενδύσουμε πάνω στον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη, ακόμη κι αν έχει πολιτικό κόστος».

Ενώ «μια κυβέρνηση όμως που θα σκεφθεί πρώτα από όλα την ίδια, θα κοιτάξει να κεφαλαιοποιήσει ό,τι έχει κερδίσει, πηγαίνοντας σε εκλογές για να κερδίσει λίγο πολιτικό χρόνο».

Και, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος προέρχεται από το χώρο του ορθού λόγου, «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθώ και κοσμοθεωρητικά και ιδεολογικά, ότι θα μπορούσε μια κυβέρνηση επειδή έχει φθάσει σε ικανό επίπεδο αποδοχής, ότι θα πρέπει να το εξαργυρώσει. Είναι υποχρέωσή μας κατά το Σύνταγμα και κατά την ηθική, να κάνουμε τη δουλειά μας όσο μπορούμε καλύτερα με μεγαλύτερο επαγγελματισμό, για να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάτι θα αφήσουμε όχι μόνο για την παρούσα, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές. Εμπροσθοβαρείς πολιτικές, για το περιβάλλον, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, για την παιδεία, είναι επενδύσεις για το μέλλον –κι εμείς θα επενδύσουμε εκεί», σημείωσε με έμφαση.

1η Μαρτίου να λειτουργήσουν οικονομία και κοινωνία

Ερωτηθείς, τέλος, για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, δήλωσε ότι «προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά. Θα προχωρήσουμε με συνετά βήματα, αλλά θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου εφόσον μας δώσει το πράσινο φως και η επιτροπή».

Και με την υπόμνηση ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι», θα πρέπει «για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε», τόνισε επίσης.

Στο ερώτημα, κλείνοντας, αν υπάρχει σενάριο για παράταση της σχολικής χρονιάς, παραπέμποντας στο υπουργείο Παιδείας, υπογράμμισε ότι η τηλεκπαίδευση έχει λειτουργήσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό – «είναι μία από τις μεγάλες παρακαταθήκες που θα αφήσει αυτή η κρίση, το κομμάτι της ψηφιακής τεχνολογίας, και στο Δημόσιο και στην εκπαίδευση». Και, εν κατακλείδι, «θα ακολουθήσουμε την εισήγηση των ειδικών, η δική μας προδιάθεση είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, η κοινωνία να είναι όπως πρέπει, με μέτρα προφύλαξης αλλά από την άλλη, πιο ανοιχτοί».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ