19-04-2021

Κορονοϊός: Έτσι θα προγραμματιστούν τα χαμένα ραντεβού εμβολιασμών λόγω κακοκαιρίας (video)

Οι πολίτες θα ενημερωθούν για τη νέα ημέρα και ώρα - Ο Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε τη δημιουργία νέων ΜΕΘ στην Αττική, λέγοντας πως είναι 36 κενές

«Οι πολίτες, που έχασαν τον εμβολιασμό, λόγω και της κακοκαιρίας “Μήδεια”, θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό για νέα ημέρα και ώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας την Τετάρτη (17/02) στην τακτική ενημέρωση, επιβεβαιώνοντας ότι στην Αττική, λόγω της δύσκολης κατάστασης στα νοσοκομεία, θα ανοιχτούν νέες ΜΕΘ, αναφέροντας ότι 36 είναι κενές. Στην ενημέρωση ήταν και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος έκανε γνωστό πως θα προγραμματιστούν τα νέα χαμένα ραντεβού.

«Την Τετάρτη έχουν εμβολιασθεί 25.137 πολίτες με την προσέλευση να ξεπερνά το 89%. Έχουμε ξεπεράσει τους 600.000 εμβολιασμούς με ποσοστό κάλυψης 5,71%», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους παίρνοντας τον λόγο. Εξήγησε ότι για όλα τα ραντεβού που δεν έγιναν θα ενημερωθούν οι πολίτες με μήνυμα sms στο κινητό τους.

«Σχετικά με τους εμβολιασμούς που αναβλήθηκαν την Τρίτη εξαιτίας της κακοκαιρίας, είπε ότι ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης ώστε να μην χαθεί καμία δόση εμβολίου.

-Οι 60 – 64 θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή και θα ενημερωθούν τρεις ημέρες πριν το ραντεβού.

-Οι πολίτες που είχαν ραντεβού στο μεγάλο κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν επίσης την άλλη εβδομάδα από Δευτέρα έως και Παρασκευή και θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό τους 3 ημέρες πριν.

-Οι 75-79 που η πλειονότητά τους αφορά δεύτερη δόση θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου και θα ενημερωθούν με τον ίδιο τρόπο», αναφέρθηκε ακόμα…

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε, λοιπόν, από την πλευρά του ότι εξαιτίας της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν εμβολιασμοί και ραντεβού που περιλαμβάνουν και την πρώτη δόση για κάποιους και την δεύτερη για άλλους είπε ότι οι πολίτες θα ενημερωθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ημέρα και την ώρα του εμβολιασμού.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, ακόμα, ότι τα εμβόλια που είχαν βγει από βαθιά κατάψυξη δόθηκαν με επιχείρηση που στήθηκε σε 450 τρόφιμους και εργαζόμενους στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στην δομή της Αμυγδαλέζας. Εκεί εμβολιάστηκαν πάνω από 250 φιλοξενούμενοι από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και επίσης εμβολιάστηκαν ένστολοι και στρατιωτικοί.

«Σκοπός μας ήταν να διαφυλάξουμε την υγεία των πολιτών αλλά και να μη χαθούν πολύτιμες δόσεις του εμβολίου», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όποιον μπορεί να δώσει αίμα γιατί αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ανάγκη. «Η σημερινή ημέρα δεν είναι πολύ αντιπροσωπευτική όσον αφορά στα στοιχεία για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, αφού πολύς κόσμος δεν βγήκε μέσα στον χιονιά να υποβληθεί τεστ, και τα κρούσματα είναι χαμηλά και τα τεστ που έγιναν μέχρι σήμερα στις 3 το μεσημέρι», τόνισε ακόμα… 

Κικίλιας: Έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να μη χαθεί ούτε δόση εμβολίου

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε κατά την ενημέρωσή του πως κινδύνεψαν χιλιάδες δόσεις εμβολίων του κορονοϊού λόγω των συνθηκών της κακοκαιρίας:

«Αντιδράσαμε άμεσα ως προς τον προγραμματισμό μας για τον εμβολιασμό. Αναβάλαμε εμβολιασμούς και ραντεβού λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας. Για όλα αυτά τα ραντεβού που αναβλήθηκαν και περιλαμβάνουν είτε πρώτη είτε δεύτερη δόση, υπάρχει μέριμνα για τον επαναπρογραμματισμό. Θα λάβουν οι πολίτες μήνυμα στο κινητό τους για τη νέα ημέρα και ώρα του ραντεβού τους».

Όσον αφορά στα εμβόλια που κινδύνεψαν να χαθούν, ανέφερε ο κ. Κικίλιας: «Υπήρξε τεράστιος κίνδυνος απώλειας εμβολίων της Pfizer, που έχουν και μια ιδιαιτερότητα ως προς την θερμοκρασία που διατηρούνται. Ο πρωθυπουργός μας ζήτησε να γίνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια να μην χαθεί ούτε μια δόση. Έτσι, μετά από συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να εμβολιάσουμε συμπολίτες μας με την συντριπτική πλειοψηφία των δόσεων που ήταν διαθέσιμες χθες».

Ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι καταλαβαίνει πως ο κόσμος έχει περάσει πολλά και έχει πιεστεί, αλλά τόνισε πως με τους εμβολιασμούς θα αλλάξει η κατάσταση. Στάθηκε στο γεγονός πως και η «Johnson & Johnson» υπέβαλε αίτηση στον ΕΜΑ για αδειοδότηση του εμβολίου της, ενώ μίλησε για τα τρία εμβόλια που έχουμε και στην Ελλάδα («Pfizer/BioNTech», «Moderna» και «AstraZeneca»).

Όπως αναφέρθηκε, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στις αντοχές του Συστήματος Υγείας, όπου υπάρχουν μόλις 36 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική.

Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς

Σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχει σταθεροποίηση των μολύνσεων στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, κάτι που όπως είπε είναι «θετικό και ενθαρρυντικό».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας σημειώνεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων.

Πρόκειται για τις:

 • Αχαΐα
 • Εύβοια
 • Ρέθυμνο
 • Ηλεία
 • Κορινθία
 • Θάσο
 • Αργολίδα
 • Βοιωτία
 • Κεφαλλονιά
 • Κάλυμνο
 • Κάρπαθο
 • Γιάννενα
 • Ηράκλειο

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (17/02) στην Αττική ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στις 12:00 το μεσημέρι, λόγω της κακοκαιρίας, καθώς, όπως είχε ανακοινωθεί, άλλαξε το πρόγραμμα εμβολιασμών για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι με τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι, πλέον, στην… πρίζα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρα (15/02) η καθιερωμένη ενημέρωση για το εμβόλιο και την πορεία εμβολιασμών στη χώρα από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και έγινε γνωστό τι κάνουν όσοι έχασαν το ραντεβού για το εμβόλιο και ποιοι παίρνουν σειρά, με βάση επιστημονικά κριτήρια και σοβαρές ασθένειες. Δηλαδή έγινε γνωστό ποιοι έχουν προτεραιότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Επίσης, κοινοποιήθηκε ότι μέχρι στιγμής ξεπεράστηκαν οι 550.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα, ενώ τη Δευτέρα (15/02) έγιναν – παρά τις δυσκολίες – 25.000 εμβολιασμοί, ημερήσιο ρεκόρ από όταν ξεκίνησε το όλο εγχείρημα στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου.

Τη Δευτέρα (15/02) ανακοινώθηκε ακόμα ότι εντάχθηκαν κατά προτεραιότητα στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο οι εκπαιδευτικοί, το Ειδικό και Βοηθητικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ), οι μαθητές και οι μαθήτριες ηλικίας 16 ετών και άνω, οι οποίοι φοιτούν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ