11-05-2021

Κορονοϊός: Στην «πρίζα» τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Πώς λειτουργούν (video)

Στους εμβολιασμούς του πληθυσμού για τον κορονοϊό συμμετέχει και ο στρατός

Σε λειτουργία τέθηκαν τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα για τον κορονοϊό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στη «Helexpo» στο Μαρούσι και στη Διεθνή Έκθεση αντίστοιχα με την Πολιτεία να ευλεπιστεί έτσι, ακόμα περισσότεροι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Στους εμβολιασμούς του πληθυσμού για τον κορονοϊό συμμετέχει και ο στρατός.

Αναφορικά με τον εμβολιαστικό σταθμό, που στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα και η δυναμικότητά του για το Φεβρουάριο βρίσκεται στους 2.400 εμβολιασμούς τη μέρα.

Σε πλήρη ανάπτυξη θα βρίσκεται σε θέση να κάνει 5.760 εμβολιασμούς τη μέρα και 150.000 το μήνα. Τη Δευτέρα (15/02) ενεργοποιήθηκαν 48 εμβολιαστικά κέντρα και το ωράριο λειτουργίας του σταθμού θα είναι από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο, από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου.

Όσον αφορά στη λειτουργία, έχουν αναπτυχθεί δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα διενεργεί εμβολιασμούς σε ηλικίες από 75 και πάνω, ενώ το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της «AstraZeneca» στις ηλικίες κάτω των 64 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού καθώς και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της «AstraZeneca» σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες. Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.

Τα δυο αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνοντα, κάτι που σημαίνει πως αν κάποιος πολίτης ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με «AstraZeneca» και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Αντίστοιχα, οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της «AstraZeneca».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής (14/02) στην 2η κατά σειρά σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία «Μήδεια», τονίστηκε ότι οι στόχοι που συζητήθηκαν στην σύσκεψη ήταν τρεις: Να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί, να απεγκλωβιστούν και να σταλούν στις αγορές τα τρόφιμα που είναι αναγκαία για να μπορέσει να υπάρξει τροφοδοσία και το κυριότερο, να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στους εμβολιασμούς.

Για το πρόγραμμα προτεραιοποίησης των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού μίλησε την Κυριακή (14/02) στον «ΣΚΑϊ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας ότι η επιτροπή εμβολιασμών έχει καταρτίσει το σχέδιο προτεραιοποίησης με επιστημονικά κριτήρια. «Πιθανό εντός Μαρτίου να εμβολιαστούν πολίτες με σοβαρές ασθένειες», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι πλέον στην Ελλάδα λειτουργούν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως είχε υπογραμμίζει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος είχε τονίσει ότι έως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Το Σάββατο (13/02) ο πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε αυτό στο Μαρούσι (Ηelexpo). Στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κορονοϊός: «Πιθανό εντός Μαρτίου να εμβολιαστούν πολίτες με σοβαρές ασθένειες»

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιανουάριο, μέσω των ρεπορτάζ, είχε γίνει γνωστό ότι το ανανεωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό περιλαμβάνει νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και τέσσερα μεγάλα εκθεσιακά κέντρα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Με βάση την επιχείρηση «Ελευθερία», έγινε γνωστό ότι στην Ελλάδα ξεπεράστηκαν οι 500.000 εμβολιασμοί.

Κορονοϊός: Σε λειτουργία τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πώς λειτουργούν

(πληροφορίες από OPEN TV)

Φωτογραφίες: sooc.photos, eurokinissi.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ