Στη φωτογραφία, η Ελεάνορ Ρούσβελτ με το ισπανικό κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 1949.

Τα τελευταία χρόνια, η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας σημείο αναφοράς την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα το 1948.

Η συγκεκριμένη διακήρυξη τότε δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα, όμως με το πέρασμα του χρόνου θεωρείται ότι έχει αποκτήσει ισχύ άτυπου διεθνούς δικαίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εθνικές και άλλες δικαστικές αρχές.

Πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται αυτονόητα θεωρητικά, άλλα διερωτάται ακόμα η ύπαρξη τους πρακτικά. Eξαιτίας αυτού, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο που συμμετέχουν σε κινήματα και οργανώσεις, με σκοπό να τα προασπίσουν, να τα διεκδικήσουν ή ακόμη και να διεκδικήσουν τη διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων.

Η Διεθνής Αμνηστία αποτελεί ένα από αυτά τα κινήματα όντας μια παγκόσμια, ανεξάρτητη, εθελοντική οργάνωση που μετρά περίπου 7 εκατομμύρια μέλη, ακτιβιστές και υποστηρικτές.

Στις πλάτες της έχει ένα Νόμπελ Ειρήνης και παραπάνω από 50 χρόνια εμπειρίας, ενώ στόχος της είναι « κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα που αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε άλλα διεθνή πρότυπα».

Το altsantiri.gr μίλησε με τον Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, κ.Γιώργο Κοσμόπουλο ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
 
Η δική σας δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκινάει περίπου 50 χρόνια πριν, ποιες μεγάλες νίκες έχετε καταφέρει με την συμβολή σας;
Είναι πράγματι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μεμονωμένες εκστρατείες και νίκες μέσα από την 50ετη ενεργή διεθνή δράση μας. Σε κάθε, ωστόσο, περίπτωση θα έκανα ειδική αναφορά στη Συνθήκη ενάντια στα βασανιστήρια αλλά και πιο πρόσφατα, στην Παγκόσμια Σύμβαση για το έλεγχο των όπλων, την οποία καταφέραμε να πετύχουμε μετά από 30 χρόνια δράσης!
Θυμάμαι, επίσης, χαρακτηριστικά την επιτυχημένη εκστρατεία μας προσπάθειά μας για την απελευθέρωση της πολιτικής κρατούμενης στη Μυανμάρ, Aung Sun Kyi, η οποία πρόσφατα κέρδισε και τις εκλογές στη χώρα.Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονήσουμε τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε η Διεθνής Αμνηστία στην αποκάλυψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα και την στήριξη που προσέφερε σε πολλούς κρατούμενους και βασανισμένους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μεταξύ των ιδρυτών και ιδρυτριών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας το 1975.
 
 
«Αυτό το Δεκέμβριο, μέλη, υποστηρικτές, ακτιβιστές και ακτιβίστριες της Διεθνούς Αμνηστίας ανά τον κόσμο θα γράψουν εκατομμύρια γράμματα σε ανθρώπους, των οποίων τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται.»
 
Τι σκοπό έχει αυτή η εκστρατεία; Σε διαφέρει από τις υπόλοιπες που συμμετείχε η Διεθνής Αμνηστία;
Ο σκοπός της εκστρατείας «Παγκόσμιος Μαραθώνας Γραμμάτων 2015» είναι να
δώσουμε κουράγιο σε όλες και όλους που αγωνίζονται και διακινδυνεύουν τη ζωή τους προασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να στείλουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης, να τους μεταφέρουμε το μήνυμα -από ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο- πως δεν είναι μόνοι/ες τους! Επίσης, λέμε στα κράτη και σε όσους βασανίζουν, εξαφανίζουν ή φυλακίζουν ανθρώπους λόγω των ιδεών ή πεποιθήσεών τους, ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη τους παρακολουθεί, και μάλιστα στενά.
Η διαφορά και προστιθέμενη αξία της εν λόγω εκστρατείας είναι όχι μόνο η συγκινητική συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και ο προσωπικός χαρακτήρας της δράσης τους: γράμματα θα γραφούν σε δεκάδες διαφορετικές γλώσσες και θα αποσταλθούν προσωπικά από τους ακτιβιστές μας. Ένας προς έναν, μία προς μία θα βάλουν με τον τρόπο αυτό, ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, την δική του/της προσωπική υπογραφή και σφραγίδα σε έναν παγκόσμιο, κοινό αγώνα.
 
Τον προηγούμενο μήνα είχατε συμμετάσχει σε μία δράση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, με σύνθημα: «Να προστατεύσουμε τα παιδιά πρόσφυγες». Ποιά είναι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα για τα παιδιά πρόσφυγες;
Δυστυχώς, τα παιδιά είναι συνήθως μεταξύ αυτών που υπομένουν τα χειρότερα αποτελέσματα των πολέμων, χάνουν γονείς και οικογένεια, στερούνται την εκπαίδευση, αλλά ακόμη και την αθωότητά τους… Για πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές υποδοχής στη χώρα μας. Έτσι συχνά δυσκολεύονται ή αδυνατούν εντελώς να πάνε στο σχολείο ή οι κακές συνθήκες υποδοχής και υγιεινής μεταφράζονται σε προβλήματα για την υγειά και την σωστή ανάπτυξή τους.
 
Πως μπορεί κάποιος να συμβάλλει με το ρόλο του στην διεκδίκηση των
ανθρώπινων δικαιωμάτων στις μέρες μας;
Ο αγώνας για τη δικαιοσύνη και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων αποτελεί μια καθημερινή, προσωπική αλλά και συλλογική μάχη. Εμείς στη Διεθνή Αμνηστία πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο ο καθένας και καθεμιά μας να σκέπτεται και να πράττει με γνώμονα τα δικαιώματα, σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής.
Ταυτόχρονα, θεωρούμε πως ό,τι δεν μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας το πετυχαίνουμε μαζί. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό, και κάποιες φορές έως και απαραίτητο να συμμετέχουμε ως ενεργοί πολίτες σε συλλογικότητες ή/και να στηρίζουμε οργανώσεις που προωθούν και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στηρίζοντας, εν προκειμένω, το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας, βοηθάτε την οργάνωσή μας να παραμείνει ανεξάρτητη -ίσως να γνωρίζετε πως δεν λαμβάνουμε κρατικά χρήματα ή χρήματα από την ΕΕ- αλλά και πιο δυνατή για να προωθούμε μέσω των εκστρατειών και του ακτιβισμού μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το μήνυμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού στη κοινωνία.
 
Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία «Παγκόσμιος Μαραθώνας Γραμμάτων 2015» και την Διεθνή Αμνηστία στο www.amnesty.gr
 
Νάντια Ρούμπου

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας