19-01-2021

Παραμένουν στους δρόμους του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων

Μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, που φθάνουν τους 1.000 τόνους, παραμένουν στους δρόμους της Αρχαίας Ολυμπίας και των 43 κοινοτήτων του δήμου, διότι προέκυψε και πάλι ζήτημα με την μεταφορά τους σε ΧΥΤΑ δήμων της Δυτικής Ελλάδας.

Πάντως, παρά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο δήμος φροντίζει, ώστε να μην υπάρχουν εκτεθειμένα απορρίμματα στους δρόμους γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, όπου καθημερινά συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Γεωργακόπουλο, το ζήτημα δημιουργήθηκε μετά την λήξη της συνεργασίας με ΧΥΤΑ δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, αφού δεν επετεύχθη η παράταση της μεταφοράς των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να σταματήσει η αποκομιδή.

Ο δήμος, προσπαθώντας από την πλευρά του να βρει λύση, έστειλε επιστολή προς τους Συνδέσμους Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που λειτουργούν, τόσο στην Δυτική Ελλάδα όσο και σε άλλες περιοχές, με την οποία περιγράφει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ζητώντας ταυτόχρονα την βοήθειά τους,

Σε αυτή την επιστολή ο δήμος τονίζει ότι «οι κάτοικοι, ο εμπορικός και ξενοδοχειακός κόσμος, αλλά και οι χιλιάδες των επισκεπτών, αντιμετωπίζουν καθημερινά μια εικόνα ντροπής που δεν αρμόζει σε αυτή την πόλη με την τόση βαριά κληρονομιά, την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα». Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να φθάνουν στην Αρχαία Ολυμπία επίσημες αποστολές και δημοσιογράφοι για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα: «Σκεφτείτε, βλέποντας αυτή την εικόνα, ποια εντύπωση και τι σκέψεις έχουν να κάνουν για την πόλη του Ολυμπισμού».

Ο δήμος λοιπόν, με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο όπως αναφέρει ότι «η ενδιάμεση λύση της μηχανικής διαλογής από τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου 2016», ζητά στο πλαίσιο αλληλεγγύης να γίνει εφικτή η εναπόθεση 2.000 τόνων σε ΧΥΤΑ.

Στο μεταξύ, σχετικά με ζήτημα της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία, αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα η μονάδα μηχανικής διαλογής και ανακύκλωσης, όπως τουλάχιστον αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ.

Όσον αφορά στην χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην θέση Τριανταφυλλιά, ειπώθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, πως θα είναι έτοιμος μέσα στο προβλεπόμενο χρόνο, αφού ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής και ξεκινά η τοποθέτηση των ειδικών μεμβρανών.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ