18-04-2021

Κορονοϊός: Προς σκληρό lockdown Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια – Τα σενάρια για τη Θεσσαλονίκη (video)

Την Παρασκευή (12/02) συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για να ακολουθήσουν οι τελικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση

Προς αυστηρό lockdown φαίνεται πως οδηγούνται Αχαΐα και περιφέρεια Ρεθύμνου, καθώς ήδη από την Τετάρτη (10/02) οι λοιμωξιολόγοι τις έχουν εντάξει στις «κόκκινες» περιοχές, δύσκολη η κατάσταση και στην Εύβοια. Δείτε ποια είναι τα σενάρια για τη Θεσσαλονίκη, μετά και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Πέμπτη (11/02). Την Παρασκευή (12/02) συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για τις τελικές εισηγήσεις. Όλα αυτά με την Αττική να έχει μπει από το πρωί της Πέμπτης (11/02) έως τις 28 Φλεβάρη σε νέα έκτακτα και πιο αυστηρά μέτρα.  

Σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ», φαίνεται και στην Εύβοια η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς έχει αρχίσει να καταγράφει πολλά κρούσματα σε πολλές περιοχές. Αν επιβαρυνθεί η κατάσταση αυτή, οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αττικής σε περίπτωση που χρειαστούν νοσηλεία. Είναι ενδεικτικό πως στην Εύβοια εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 35 νέα κρούσματα. Την Τετάρτη (10/02), η Εύβοια είχε καταγράψει ακόμη 57 κρούσματα κορονοϊού.

Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη (10/02) 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν ακόμη 12 νέα κρούσματα. Η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της πανδημίας του κορονοϊού με το Ηράκλειο να καταγράφει και αυτό 24 κρούσματα τόσο την Τετάρτη (10/02) όσο και την Πέμπτη (11/02).

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, οι πληροφορίες από τους λοιμωξιολόγους δείχνουν ότι η κατάσταση επιδημιολογικά δεν είναι τόσο επιβαρυμένη, αν είναι είναι σε αυξημένα επίπεδα το ιικό φορτίο στα λύματα. Υπάρχουν δύο τάσεις: η μία είναι υπέρ αυστηρών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα, η άλλη είναι ότι πρέπει να περιμένουμε.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η Σπάρτη θα βγει από το «κόκκινο».

Κομβικό ρόλο, σύμφωνα με τον «ΣΚΑΪ», ενδεχομένως να παίξουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση στο σύστημα υγείας στην συμπρωτεύουσα και για την προβολή που κάνει το Υπουργείο Υγείας για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων θα ξεκινήσει την Παρασκευή (12/02) στις 10 το πρωί.

Πρώτα κλειστά σχολεία και μετά συζήτηση για lockdown στη Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Open TV», ζητούν υπομονή μία ακόμη εβδομάδα, ώστε να δουν την επιδημιολογική εικόνα και να προχωρήσουν σε πρόταση για νέα πρόσθετα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτά που ισχύουν στην Αττική. Τα τριψήφια κρούσματα καθημερινά, η διαρκής αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και κυρίως η αύξηση εισαγωγών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, έχουν σημάνει συναγερμό στη Θεσσαλονίκη. Όπως όλα δείχνουν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας βρίσκεται ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε, άλλωστε, το πρωί της Πέμπτης (11/2) και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για τα εγκαίνια νέων ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά για νέα μέτρα. Αντίθετα τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι φορείς της πόλης ζητούν επιτακτικά να παρθούν νέα και πιο σκληρά μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη τον εφιάλτη του Νοεμβρίου με τις γεμάτες ΜΕΘ και τα κρούσματα του κορονοϊού να είναι παραπάνω από αυτά της Αττικής.

«Πρέπει να παρθούν μέτρα. Θα είναι καλύτερα να είναι πρώιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος», Γλυκερία Βλαχογιάννη, με τη διευθύντρια ΜΕΘ του Γεννηματάς, Ελένη Αντωνιάδου να συμπληρώνει «αυξήθηκαν οι εισαγωγές». «Παραμένουμε σταθερά τσε υψηλά επίπεδα. Πρέπει να προβληματιστούμε για το τι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης ΑΠΘ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο περιφερειάρχη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Εγώ και αυτή τη φορά έχω πάρει θέση, από την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησα, μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έχοντας τα στοιχεία από τα σχολεία και την κινητικότητα που δημιουργούν κάναμε την πρόταση να κλείσουν σε πρώτη φάση η σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στην περιοχή μας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αν για παράδειγμα ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να μειώσει αυτή την αυξητική τάση που έχουμε στα κρούσματα ενδεχομένως να μην χρειαζόταν λίγο αργότερα να πάμε σε ένα lockdown καθολικό τύπου», υπογράμμισε.

Όπως αναφέρθηκε, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας την Πέμπτη (11/02)  επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη για να βρεθεί σε υγειονομικές δομές της πόλης, όπου άκουσε και πολλά παράπονα από τους γιατρούς

Ολοταχώς για σκληρό lockdown σε όλη την Αχαΐα

Σε εισήγηση να τεθεί ολόκληρη η Αχαΐα σε σκληρό lockdown φαίνεται να έχει καταλήξει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς τόσο τα κρούσματα κορονοϊού, όσο και η πίεση στα τοπικά νοσοκομεία έχει αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου στην περιοχή ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογιζόταν σε 196, ενώ την Πέμπτη (11/02) αγγίζει τα 500. Παράλληλα την Πέμπτη (11/02) ανακοινώθηκαν 96 κρούσματα από τον ΕΟΔΥ, γεγονός που δείχνει ότι το ιικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Στην Αχαΐα, εδώ και ημέρες έχει διαφανεί το πρόβλημα της ραγδαίας εξάπλωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, με την βρετανική μετάλλαξη να έχει κάνει την εμφάνισή της τόσο στην κοινότητα όσο και ενδονοσοκομειακά, με κρούσματα ακόμη και μεταξύ των υγειονομικών. Οι τελικές πάντως αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου.

Από την προηγούμενη εβδομάδα Θεσσαλονίκη και Αχαΐα έδειχναν τάση προς το… κόκκινο. Θυμηθείτε ποιες περιοχές πέρασαν στο «κόκκινο», ανάμεσά τους και η Πάτρα (με βάση τον «Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας», ) και πού μπήκαν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, μετά τις ανακοινώσεις της προηγούμενης Παρασκευής (05/02).

Την Πέμπτη (11/02) ήταν η πρώτη ημέρα του lockdown και των νέων έκτακτων μέτρων στην Αττική, αν και η κίνηση στους δρόμους ήταν μεγάλη.

Όπως αναφέρθηκε, η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς σκληρότερων μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι αν επιβληθεί σκληρό lockdown στην Αχαΐα θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα που ισχύουν ήδη για την Πάτρα. Αυτά είναι τα εξής:

 • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
 • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
 • Αναστέλλεται, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
 • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους -η είσοδος και η έξοδος από αυτούς τους πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
 • Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των δικαστηρίων.
 • Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους Λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
 • Αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
  Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας και χώρων πολιτισμού.
  Στις περιοχές αυτές όπως και στις «κόκκινες» περιοχές (Επίπεδο Β) δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 18.00 έως τις 05.00 το πρωί με μοναδική εξαίρεση μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για τη σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω απ’ τη μόνιμη κατοικία.

Επομένως, περίπου 5.443.000 πολίτες που ζουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο από τους συνολικά 10.720.000 πολίτες που ζουν σε όλη τη χώρα πρέπει να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Από τους 5.443.000 πολίτες των παραπάνω περιοχών, ήδη από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, το παραπάνω από 1 εκατομμύριο πολιτών που κατοικεί στην Αττική είναι σε καθεστώς πιο σκληρού lockdown, με κλειστά σχολεία και κλειστό το λιανεμπόριο.

(πληροφορίες από ΣΚΑΪ, OPEN TV)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ