06-05-2021

Κορονοϊός: Ο «εφιάλτης» επιστρέφει στις ΜΕΘ της Αττικής – Γεμάτες κατά 80%

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ - Από τα 317 κρεβάτια στις ΜΕΘ μόλις οι 43 είναι κενά

Μαζί με την αύξηση των κρουσμάτων, έχει επιστρέψεις και ο «εφιάλτης» για τα νοσοκομεία της Αττικής (από την Πέμπτη 11 του μήνα ισχύουν νέα έκτακτα μέτρα).

Βλέπετε, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σημειώνεται ραγδαία αύξηση και στους νοσηλευόμενους επιβεβαιώνοντας με τον χειρότερο τρόπο τους φόβους των λοιμωξιολόγων, αλλά και της κυβέρνησης που οδηγήθηκε στην οδυνηρή λύση του lockdown.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ οι ΜΕΘ γεμίζουν σταδιακά και η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής είναι 80%. Το σύνολο των ΜΕΘ είναι 317 και από αυτές μόλις οι 43 είναι κενές δηλαδή ποσοστό πληρότητας 80%.

Στο νοσοκομείο Θριάσιο που εφημερεύει σήμερα από το πρωί (10/2) προσέρχονται πολλά περιστατικά κορονοϊού. Τα κενά κρεβάτια στο Θριάσιο είναι μόνο τρία. Στο Ασκληπιείο υπάρχουν αυξημένα περιστατικά καθώς από το πρωί προσέρχονται ασθενείς. Χθες Τρίτη 9/2 στην εφημερία του Αττικού νοσοκομείου εισήχθησαν 19 ασθενείς με κορονοϊό και στην εφημερία του Ευαγγελισμού 25 ασθενείς με κορονοϊό.

Τα ποσοστά ξεγελάνε για τον πραγματικό αριθμό κενών κλινών ΜΕΘ. Κάθε ημέρα οι ασθενείς στις ΜΕΘ αυξάνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Οι διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική για κορονοϊό μέχρι χθες ήταν 205 και από σήμερα 217 κλίνες. Για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες το νοσοκομείο Ευαγγελισμός άνοιξε πάλι τη ΜΑΦ 12 κλινών. Είχε κλείσει και είχαν ξεκινήσει εργασίες ανακαίνισης. Ήδη σε αυτή τη ΜΑΦ βρίσκονται 3 διασωληνωμένοι και σύνολο στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού 34 ασθενείς. Διασωληνωμένοι ασθενείς άλλων παθήσεων βρίσκονται σε κλινικές σε λίστα αναμονής αναζητώντας ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα.

Στο Σωτηρία έχουμε ρεκόρ ασθενών στις ΜΕΘ. Το σύνολο είναι 69 στις 84 κλίνες. Ευτυχώς λειτούργησαν οι 50 κλίνες δωρεά της Ελληνικής Βουλής.

«Στα εφημερεύοντα νοσοκομεία προσέρχονται πια πολλοί ασθενείς και με άλλες λοιμώξεις», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίσει:

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ 317 ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

-ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ οι 274
-ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ 43
-ΠΟΣΟΣΤΟ κάλυψης ΜΕΘ 80%

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΑΤ: 6 ασθενείς στις 7 κλίνες
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες
ΣΩΤΗΡΙΑ: 69 ασθενείς στις 84 κλίνες
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 34 ασθενείς στις 44 κλίνες
ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες
ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 9 ασθενείς στις 12 κλίνες
ΑΤΤΙΚΟ: 11 ασθενείς στις 23 κλίνες
ΘΡΙΑΣΙΟ: 10 ασθενείς στις 12 κλίνες

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ 80%».

Αντίδραση Νοσοκομειακών γιατρών για την έως 80% μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων

Την ίδια ώρα, να ανακληθεί το μέτρο μείωσης των χειρουργικών επεμβάσεων ως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, που περιλαμβάνεται στα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ζητάει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Κάνει λόγο για «καταστροφικό μέτρο» που «όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει την βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις» και «καταδικάζει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης». Η ΟΕΝΓΕ ζητά από τα μέλη της επιτροπής ειδικών να απαντήσουν «αν αυτό το καταστροφικό μέτρο είναι δική τους εισήγηση και σε ποια “επιστημονικά” δεδομένα την στηρίζουν». «Αν όχι, πρέπει να σταματήσουν να σιωπούν και να πάρουν θέση δημόσια», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Διαμαρτυρία ΕΙΝΑΠ για μετακινήσεις γιατρών

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομεικών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προς τις διοικήσεις της 1ης και 2ης ΥΠΕ, για τις «αναγκαστικές», όπως αναφέρει, «μετακινήσεις γιατρών στο πλαίσιο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού», τονίζοντας ότι αυτές «ανακυκλώνουν διαρκώς το ίδιο εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο ιατρικό προσωπικό και θίγουν την εκπαίδευση των ειδικευόμενων». Ζητάει να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες, και τα νοσοκομεία άμεσα να απεμπλακούν τελείως από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. «Υπάρχει κίνδυνος για τους προσερχόμενους προς εμβολιασμό ηλικιωμένους και μέλη ευπαθών ομάδων, λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου μέσα στα νοσοκομεία, τώρα που αυξάνονται αξιόλογα οι εισαγωγές ασθενών της επιδημίας», εκτιμά η ΕΙΝΑΠ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ