13-04-2021

«Ολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα – Σε τρεις μέρες γεμάτες οι ΜΕΘ στην Αττική» (video)

Δραματική η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής σύμφωνα με όσα περιέγραψε η κυρία Παγώνη

Για την πίεση που ασκεί η πανδημία στο δημόσιο σύστημα Υγείας και οδήγησε στην απόφαση για «σκληρό» lockdown μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, ολικό lockdown πρέπει να εφαρμοστεί και στην Πάτρα, ενώ κατά την άποψη του κυρίου Καπραβέλου, είναι αναγκαίο σαν μέτρο και για τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, στην Αττική είναι καλυμμένα τα 166 από τα 230 κρεβάτια ΜΕΘ. Παραμένουν, δηλαδή, κενά μόλις 64 είναι κενά και η κάλυψη είναι της τάξης του 72%.

Όπως είπε η κυρία Παγώνη, τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες οι 64 κενές κλίνες μπορούν πολύ γρήγορα να καλυφθούν, γιατί υπάρχουν 1.430 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε τμήματα Covid και ένα ποσοστό 10% το λιγότερο μπορεί να διασωληνωθεί.

Επιπλέον, δεν υπάρχει ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων. Οι εισαγωγές είναι 208 και τα εξιτήρια 136 εξιτήρια σε μία ημέρα, οπότε υπάρχει φόβος για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Παγώνη υποστήριξε ότι απαιτείται να βρεθεί λύση με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα για να γίνει διαχείριση της κατάστασης. Τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν και non Covid περιστατικά δεν μπορούν να διαθέσουν άλλες κλινικές για κορονοϊό και «πρέπει να βρεθεί λύση για τους επόμενους δύο μήνες με μια μεγάλη ιδιωτική κλινική».

Ερωτηθείσα για τη διάρκεια που απαιτείται να παραμείνουν σε εφαρμογή τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τόνισε ότι σε πρώτη φάση χρειάζονται για 15 ημέρες και από εκεί και πέρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν αυτό το διάστημα τελικά θα είναι αρκετό για να έχουν αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε «δε θα κάνουμε παρέλαση την 25 Μαρτίου, καθώς δεν έχουν προχωρήσει αρκετά οι εμβολιασμοί».

Από την πλευρά του ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η Αττική ζει περίπου αυτό που έζησε η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Για την Θεσσαλονίκη είπε ότι η επιδημιολογική της εικόνα είναι αντίστοιχη με εκείνη που είχε λίγο πριν τον Νοέμβριο και η κάλυψη κλινών γύρω στο 50%, αλλά λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για μέτρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ