13-04-2021

Κορονοϊός: Lockdown και στα δικαστήρια – Τι θα ισχύει από Δευτέρα

Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται

Η Αττική ετοιμάζεται να μπει εκ νέου σε καθεστώς σκληρού lockdown, το οποίο θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 11/2 έως την 28η Φεβρουαρίου , όπως εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού και στο πλαίσιο αυτό θα κλείσουν και τα δικαστήρια. 

Κλειστά και τα δικαστήρια

Συγκεκριμένα, «λουκέτο» στα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, στις Εισαγγελίες της Αττικής και στον Άρειο Πάγο, με ορισμένες εξαιρέσεις, μπαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του lockdown. Αντίθετα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ανοιχτό φαίνεται ότι θα παραμείνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής, ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Από τα νέα περιοριστικά μέτρα, εξαιρούνται και θα διεξάγονται οι δίκες στις περιπτώσεις των:

  • Αυτοφόρων πλημμελημάτων
  • Υποθέσεων που επέρχεται αποφυλάκισης του κατηγορούμενου λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης που είναι το 18μήνο και συμπληρώνεται την 31η Αυγούστου 2021
  • Ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται και οι κατηγορούμενοι θα αποφυλακίζονται, η δημοσίευση αποφάσεων

Η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των Εισαγγελιών στα δικαστήρια αυτά, περιορίζεται στις αναγκαίες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ