20-04-2021

Κορονοϊός: Συναγερμός για την Αττική – «Έως και 200% η αναμενόμενη αύξηση του ιικού φορτίου» (video)

Τι ανέφερε ο καθηγητής Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σχετικά με την αύξηση της διασποράς του ιού στην περιφερειακή ενότητα με τους περισσότερους κατοίκους στη χώρα

«Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, υπάρχει εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μετακινήσεις στα ΜΜΜ», ανέφερε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, σχετικά με την αύξηση της διασποράς του ιού στην Αττική, μετά και τις ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα (08/02), σημαίνοντας συναγερμό.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική αυτή την εβδομάδα μπορεί να φτάσει έως και 200%, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει.  «Από το Σάββατο ως σήμερα έχουμε μεγάλο ιικό φορτίο στα λύματα, μεγαλύτερο από το Νοέμβριο, ακόμα και στην κορυφή της πανδημίας. Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η διασπορά στην Αττική κι αυτό θα μεταφραστεί σε αυξημένα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Mega» ο κ. Θωμαΐδης και συνέχισε:

«Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε. Είναι μεγαλύτερη του 50% η αύξηση. Μπορεί να φτάσει το 200%, αυτή την εβδομάδα. Το λέγαμε, αν υπάρξει απότομη αύξηση, σημαίνει ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά. Διευκρινίζω μονίμως ότι εμείς βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο. Βλέπουμε διασπορά της πανδημίας, δεν θέλαμε να δούμε αυτή την απότομη αύξηση. Γιατί η απότομη αύξηση του Οκτωβρίου, έφερε το κύμα του Νοεμβρίου».

Στη συνέχεια κι ερωτηθείς για το τι σημαίνει αυτό σε ό, τι αφορά τους φορείς του κορονοϊού στην Αττική, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε: «Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη».

Το «αγκάθι» με τους ασυμπτωματικούς στην Αττική και σε άλλες περιοχές 

Ακολούθως, αναφορικά με τον παράγοντα των ασυμπτωματικών, δηλαδή των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό και δεν το γνωρίζουν καν, σημείωσε πως «οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο».

Τέλος, αναφορικά στα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «Κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηροποίηση του περιορισμού της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ