23-04-2021

Κορονοϊός: Στις 10/02 κλείνουν ραντεβού για εμβόλιο οι 60-64 ετών – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 70-79 (video)

«Τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο» - «Ασφαλές το εμβόλιο της Astrazeneca για ηλικίες 18-64 ετών»

Μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, έγινε γνωστό ότι στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στις ηλικιακές ομάδες 60 – 64 ετών, ενώ δύο ημέρες αργότερα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού όσων είναι από 70-79 ετών.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρα (08/02) πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση για το εμβόλιο και την πορεία εμβολιασμών στη χώρα από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Ασφαλές το εμβόλιο της Astrazeneca για ηλικίες 18-64 ετών», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου. 

Πιο αναλυτικά, τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, μιλώντας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της «AstraZeneca». Ακολούθως είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μην θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα, τόνισε.

Αφού εξήγησε το γιατί το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές για ηλικίες από 18 έως 64 ετών, συνέχισε μιλώντας για την παραπληροφόρηση που υπάρχει σχετικά με την γονιμότητα.

«Τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο», είπε ξεκάθαρα, θέλοντας να αποσαφηνίσει τα πράγματα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είπε, επίσης, ότι βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες, η μία είναι η COVID-19 και η άλλη η υπερβολική πληροφόρηση, που δημιουργούν φόβους, και ανασφάλεια. Οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη, για τη δεύτερη όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το παν μέτρον άριστον.

Ανοίγουν κι άλλες ηλικιακές ομάδες στην πλατφόρμα εμβολιασμού

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας πως η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό θα «εμπλουτιστεί» τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα είπε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει για της ηλικίες από 60 – 64 ετών ανοίγει την Τετάρτη 10/02/2021 και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις 15 του μήνα. Για τις ηλικίες 75 έως 79 ετών, η πλατφόρμα ανοίγει την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου.

«Σήμερα ξεπεράσαμε τους 410.000 εμβολιασμούς», τόνισε και συνέχισε: «Χθες παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες».

Όπως δήλωσε, υπάρχει ένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων για τους άνω των 65. Όπως τόνισε, φαίνεται, ωστόσο, να παρέχει επαρκή ασφάλεια. Πρόσθεσε, δε, πως από την πρώτη δόση έως τη δεύτερη, μπορούν να μεσολαβήσουν έως και 12 εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι και για την Ελλάδα (όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να μη γίνεται το εμβόλιο της «AstraZeneca» σε πολίτες άνω των 65. Ανακοινώνοντας, ακόμα, ότι στις 12/02 ξεκινούν οι εμβολιασμοί για 60-64 ετών με το εμβόλιο της «AstraZeneca».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ