21-04-2021

Ανησυχητική εικόνα: 200% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής (video)

«Υπάρχει εκτεταμένη διασπορά στην Αττική» δηλώνει ο κ. Θωμαΐδης

Για αύξηση του ιικού φορτίου μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη έκανε λόγο την περασμένη εβδομάδα ο κ. Νίκος Θωμαΐδης, δηλώνοντας μάλιστα τότε ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Λίγες μέρες μετά, οι φόβοι του επαληθεύονται καθώς όπως ο ίδιος αποκάλυψε μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική ξεπερνά κατά 200% το ποσοστό που είχαμε την περασμένη εβδομάδα.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ δήλωσε επίσης στον ΑΝΤ1, ότι «υπάρχει εκτεταμένη διασπορά στην Αττική η οποία ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».

Παναγιωτακόπουλος: Κρίσιμη η καμπή της επιδημίας

«Δε σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά ορισμένες χώρες θεώρησαν ότι δεν έχουν επαρκή δεδομένα», δήλωσε, επίσης στον ΑΝΤ1, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca και υπογράμμισε τη θετική πλευρά, ότι δηλαδή είναι «το τρίτο εμβόλιο που πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ κι ένα τέταρτο βρίσκεται υπό αξιολόγηση».

Ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη, που προκαλούν συναγερμό, εξήγησε πως δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.

«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι, «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ