18-04-2021

Κορονοϊός: «Κόκκινη» και η Θεσσαλονίκη – Έρχονται αυστηρά μέτρα και lockdown (video)

Τι προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ - Τι είπε η Κεραμέως για τα σχολεία

Μπορεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς να είπε… «Δεν τίθεται θέμα αυστηροποίησης μέτρων» για τη Θεσσαλονίκη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το «OPEN TV» και η συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα θα μπει στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, ενώ την Παρασκευή (05/02) θα γίνει εξειδίκευση των νέων μέτρων για τη χώρα.

Είναι, πλέον, πιθανό να έχουμε νέα μέτρα στο «τραπέζι» και για άλλες περιοχές, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του «OPEN TV», η απόφαση για τη Θεσσαλονίκη, ελήφθη στην τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων, η οποία θα κρίνει όλα τα μέτρα που θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (05/02) από την κυβέρνηση. «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε έκρηξη», τόνισε από την πλευρά του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αναμένεται να αποφασιστεί επίσης ό,τι και η Αχαΐα θα μπει στις «κόκκινες» περιοχές (τώρα είναι μόνο η Πάτρα), ενώ η Αττική είναι ήδη «κόκκινη» (εδώ και μία εβδομάδα) και αναμένεται να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Παρασκευή (05/02).

Τα νέα μέτρα δείχνουν να αποτελούν μονόδρομο, μετά και τη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων την Πέμπτη (04/02), με τους ειδικούς να τα συζητούν πριν κάνουν την τελική τους πρόταση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πρέπει να πάρει ξανά μια δύσκολη απόφαση.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα στην υπόλοιπη χώρα

Σχετικά με τα νέα μέτρα, το ενδεχόμενο ενός αυστηρού lockdown τύπου Μαρτίου ακόμα και για την Αττική, δείχνει τη συγκεκριμένη στιγμή να απομακρύνεται, με βάση και τα τελευταία νέα κρούσματα και τα μέτρα που είχαν πέσει στο τραπέζι μέχρι και την Τετάρτη (03/02).

Είναι πιθανό να υπάρξει «stop» στις μετακινήσεις το σαββατοκύριακο και απαγόρευση για μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για συγκεκριμένες, όμως, δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα την ατομική άσκηση (με SMS 6 στο 13033). Ακούστηκε να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας σε «κόκκινες» περιοχές από τις 18:00 και στην Αττική (τώρα είναι από τις 21:00) μόνο τα Σαββατοκύριακο.

Αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι να υπάρξουν μέτρα τοπικού χαρακτήρα και όχι οριζόντιου. Για παράδειγμα περιορισμούς στην Πάτρα, όπου η κατάσταση δείχνει να εκτραχύνεται και να ανησυχεί πολύ τους ειδικούς.

Τα μέτρα που ισχύουν τώρα σε όλη τη χώρα και στις «κόκκινες» περιοχές

Θυμηθείτε ποια είναι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ισχύ σε όλη τη χώρα έως τις 8 Φλεβάρη (ανακοινώθηκαν και μέσω της σχετικής ΚΥΑ), και έγιναν γνωστά την προηγούμενη Παρασκευή (29/01), σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός, με την επιστροφή του Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Κεραμέως: Καμία εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο σχολείων

Στα σενάρια για ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων αναφέρθηκε, εν τω μεταξύ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι έχει παρθεί μια απόφαση στην κυβέρνηση στη βάση των εισηγήσεων των ειδικών και αυτή τη στιγμή λειτουργούν όλα τα σχολεία στη χώρα με εξαίρεση τα Λύκεια στις κόκκινες περιοχές.

«Αύριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων, παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτικοί επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις» ξεκαθάρισε. Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Λυκείου να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στο edu.testing.gov.gr προκειμένου να εξεταστούν δωρεάν για covid σε 386 σημεία σε όλη τη χώρα.

Οι επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο Σωτήρης Τσιόδρας στάθηκαν στην κρισιμότητα της κατάστασης στη χώρα την Τετάρτη (03/02), μιλώντας και για τα σχολεία, κάνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων, ενώ ζήτησαν, εάν χρειαστεί, να παρθούν νέα. Αυτό έγινε και την Πέμπτη (04/02).

Υπενθυμίζεται ότι σχολεία παραμένουν κλειστά και λόγω κρουσμάτων. Θυμηθείτε πώς λειτουργούν, πλέον, τα σχολεία σε όλη τη χώρα, με βάση τα νέα έκτακτα μέτρα που έχουν ισχύ έως τις 8 Φλεβάρη (έγιναν γνωστά και μέσω της σχετικής ΚΥΑ).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ