11-05-2021

Ένταση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με μπογιές και χημικά (video)

Μικροεπεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές πειθαρχικά», συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Στη συνέχεια, ομάδα περίπου 20 ατόμων από την «ουρά» της πορείας στράφηκε κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση κρότου λάμψης και χημικών.

Παράλληλα, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε στάση λεωφορείων στο Σύνταγμα και πέταξαν μπογιές στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ένταση κράτησε ελάχιστα και στη συνέχεια οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν.

Σημειώνεται πως και στις κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη ξέσπασαν επεισόδια, αφότου η αστυνομία σταμάτησε ομάδα ατόμων που κινούνταν προς τον χώρο του ΑΠΘ.

Ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψη μολότοφ, με την αστυνομία να απαντά με χρήση χημικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώσεις και σωματεία, ενώσεις γονέων και φοιτητικοί σύλλογοι, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ άλλων, φέρνει αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και προβλέπει την παρουσία ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια.

Η εκπαιδευτική κοινότητα ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη λειτουργία των σχολείων και των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ