09-05-2021

Κορονοϊός: Πώς «κοκκίνισε» η Αττική – «Έως και 50% αύξηση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα» (video)

«Ο συνολικός δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε μια μικρή άνοδο και έφτασε το 2,3%»

Στο «κόκκινο» και επίσημα πέρασε η Αττική με τους ειδικούς και τις αρχές να προσπαθούν να αποφύγουν τα χειρότερα, μετά και την ανακοίνωση 526 μολύνσεων από τα 941 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (29/01). Έτσι, πάρθηκαν νέα μέτρα, ενώ ο δείκτης θετικότητας είναι χαμηλά. Προκειμένου να αναχαιτιστεί η απειλητική επιστροφή του κορονοϊού και να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του. Με τη χώρα να επιστρέφει σε «κόκκινες» και «κίτρινες» περιοχές.

Μπορεί την Πέμπτη (28/01) ο δείκτης θετικότητας να ήταν στο 2,10 σε σύνολο 34.044 τεστ, την Παρασκευή (29/01) παρά την άνοδο των κρουσμάτων υποχώρησε στο 2,00 και αυτό γιατί τα διαγνωστικά τεστ που έγιναν ήταν κατά πολύ περισσότερα. Συγκεκριμένα έγιναν 45.381 τεστ σε όλη τη χώρα, με τον δείκτη να είναι κάτω από το όριο που ανησυχεί τους ειδικούς, δηλαδή το 4, παρά την ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων στην Αττική. Αλλά μόνος του ο δείκτης θετικότητας δεν είναι αρκετός…

«Έκρηξη» κρουσμάτων

Το πρώτο «καμπανάκι» κινδύνου σήμανε στον ΕΟΔΥ στις 12 Ιανουαρίου όταν στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 364 μολύνσεις. Μια εβδομάδα αργότερα το κοντέρ έγραψε 256 περιστατικά, ωστόσο 7 ημέρες αργότερα τα 427 κρούσματα έβαλαν την Αττική σε πορτοκαλί συναγερμό. Στις 27 του μήνα η εικόνα παρέμεινε στα ίδια αναγκάζοντας τους επιδημιολόγους σε έκτακτη σύσκεψη. Τα νούμερα της Πέμπτης (28/01) με 313 κρούσματα έβαλαν την Αττική στο κάδρο των «κόκκινων» περιοχών.

Γι’ αυτό «κοκκίνησε» η Αττική

Επί ώρες οι επιδημιολόγοι εξέταζαν αναλυτικά τα δεδομένα, από την Πέμπτη (28/01), όταν και έγινε η έκτακτη σύσκεψή τους. Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τους έπαιξαν τα όλο κι αυξανόμενα κρούσματα στον κεντρικό και δυτικό τομέα.

Στην «κόκκινή ζώνη» έσπρωξαν την Αθήνα ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 24-35, ο μόνος δείκτης που είναι στο κόκκινο. Τα ίδια σημάδια είχαν δει οι ειδικοί 15 μέρες πριν γονατίσει η Θεσσαλονίκη. Έτσι λοιπόν ελήφθη η απόφαση για να μπουν τώρα μέτρα στην Αττική πριν να είναι αργά.

Την ίδια στιγμή οι νοσηλείες αυξάνονται, ενώ τα εξιτήρια παραμένουν σταθερά. Η κατάσταση στο ΕΣΥ με εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στην Αττική έγειρε την ζυγαριά προς την πλευρά του lockdown.

Η σημερινή εικόνα με το 56% των μολύνσεων να καταγράφονται στην Αττική επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των ειδικών, που βλέπουν την Αττική με σχεδόν δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη.

«Έως και 50% αύξηση κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα»

Για αύξηση των ενεργών κρουσμάτων με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ανά την ελληνική επικράτεια και ειδικότερα για έως και 50% περισσότερα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, έκανε, άλλωστε, λόγο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα την Παρασκευή (29/01), επικαλούμενος και τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Αντιθέτως η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση τόνισε. Ενδεικτικά η αποσυμπίεση στις μονάδες ΜΕΘ κυμάνθηκε σε 12% μείωση των ασθενών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κατάσταση στις εντάτικες συνεχίζει, επίσης, βελτιώνεται αλλά παραμένει σχετικώς επιβαρυμένη, πρόσθεσε. Ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με κορονοιό στα νοσοκομεία πανελλαδικά σταθεροποιήθηκε ή έδειξε μια μικρή αύξηση εντούτοις ο αριθμός διαγνώσεων στην Αττική αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία εβδομάδα αγγίζοντας ποσοστό του 50% σε αύξηση.

Για τον συνολικό δείκτη θετικότητας μίλησε η Βάνα Παπαευαγγέλου

«Η συνολική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει μια» σημείωσε η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα ξεπέρασε τις 27 χιλιάδες ανά ημέρα», ενώ «ο συνολικός δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε μια μικρή άνοδο και έφτασε το 2,3%».

Όπως είπε, ωστόσο, η κ. Παπαευαγγέλου «το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, που χτες στη συνάντηση της Επιτροπής των επιδημιολόγων μετά από εκτίμηση όλων των δεδομένων από τον ΕΟΔΥ αλλά και την πολιτική προστασία και συνεκτιμώντας πολλές παραμέτρους, χαρακτηρίστηκαν κόκκινες».

«Είναι σαφές ότι τα βλέμματα όλων μας μετακινήθηκαν από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αττική» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας «όπου δυστυχώς την τελευταία εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα άλλαξε».

«Αν και παρατηρούσαμε κάπως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο κυρίως στην Δυτική Αττική και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, εδώ και περίπου 3 εβδομάδες, την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε σαφή άνοδο των κρουσμάτων σε όλες τις περιοχές της Αττικής» διευκρίνισε η λοιμωξιολόγος. Αναφερόμενη και πάλι στην Αττική, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 45%» ενώ εκτιμάται ότι «σήμερα έχουμε 2.800 περίπου ενεργά κρούσματα συνολικά».

«Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια, σε όλες τις γειτονιές και όχι μόνο σε ένα τομέα ή σε ένα δήμο της Αττικής. Επίσης, ενοχλεί η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας. Τέλος, παρατηρούμε μια αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική, όπου σήμερα έχουμε κατάληψη του 43% των απλών κλινών covid και 61% των κλινών covid ΜΕΘ» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ