09-03-2021

Σαρηγιάννης: Οι μεταλλάξεις αλλάζουν την εικόνα – Πιθανόν να χρειαστούν νέα «σκληρά μέτρα»

Τα είχαμε που τα είχαμε όλα, τώρα έχουμε και τις μεταλλάξεις...

Ανάλυση σχετικά με το πώς επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι μεταλλάξεις κορονοϊού που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας και που δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς έκανε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Open TV και παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η Αττική.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, υποστήριξε ότι «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη» και θα επηρεάσουν την εικόνα, ενώ τόνισε πως η Αττική έχει ήδη «κοκκινίσει» σε ό,τι αφορά στα κρούσματα και για την εν λόγω αρνητική εξέλιξη ευθύνη φέρει μεταξύ άλλων και το άνοιγμα των καταστημάτων, δεδομένης της εικόνας που παρατηρήθηκε στην αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, που δυστυχώς έχει πέσει μέσα σε ό,τι έχει προβλέψει μέχρι τώρα, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων στα τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν εκ νέου «σκληρά μέτρα».

«Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση… Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στο Open και αναφερόμενος στην Αττική συμπλήρωσε: «Η κινητικότητα αυξήθηκε 10% – 20%. Η αύξηση αυτής της κινητικότητας με ανησυχεί περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα».

Κλείνοντας, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε πως θα πρέπει στα Μέσα Μεταφοράς να μπει ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα.

Ύποπτα για μετάλλαξη 200 κρούσματα

Η ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορονοϊού είναι έκδηλη σε ολόκληρη την Ευρώπη και η χώρα μας δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, ειδικά από τη στιγμή που το φαινόμενο αρχίζει να παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες.

Οι υγειονομικές Αρχές θέλουν να προλάβουν τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, η οποία θα είναι ικανή να εκτοξεύσει τον αριθμό των λοιμώξεων και να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, προκειμένου τα υπάρχοντα μεταλλαγμένα κρούσματα, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν φτάσει τα 62, να μην πολλαπλασιαστούν οι ειδικοί έχουν αυξήσει την έρευνά τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, εξετάζονται 200 δείγματα από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αλληλούχιση του νέου στελέχους.

Τα 200 αυτά δείγματα εξετάζονται από:

90 Αττική
20 Κρήτη
90 Θεσσαλονίκη

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ