06-03-2021

Κορονοϊός: Σε ποιους πρέπει να χορηγείται η κολχικίνη – Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις (video)

Τι είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό Χαράλαμπος Γώγος μίλησε για για το φάρμακο κολχικίνη που πλέον θα χορηγείται σε ορισμένους ασθενείς κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και για το υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι σε κάποιες από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Με το νέο φάρμακο να γεννάει ελπίδες καταπολέμησης του ιού, καθώς μειώνει τη θνησιμότητα.

«Η κολχικίνη είναι μια θεραπευτική προσέγγιση όπως είναι όλα τα φάρμακα μέχρι στιγμής για τον κορονοϊό. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα θεραπευτικό κενό για τους ασθενείς που είναι σπίτι τους. Εκεί έρχεται η κολχικίνη που χρησιμοποιούμε κυρίως σε ρευματικά νοσήματα και σε καρδιολογικά προβλήματα. Είναι αντιφλεγμονώδες φάρμακο», ανέφερε στο «Mega» ο κ. Γώγος.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χορηγείται αυτό το φάρμακο: «Την κολχικίνη τη δίνουμε στα πρώτα 24ωρα της νόσου, στο σπίτι, σε ασφαλή δόση χωρίς παρενέργειες. Αν κάποιος γνωρίζει ότι νοσεί, πρέπει να τη λάβει άμεσα. Στο πρώτο 24ωρο αν είναι δυνατόν. Οι προϋποθέσεις είναι κάποιος να έχει θετικό μοριακό τεστ, και να μην είναι ασυμπτωματικός. Οι άνω των 60 που νοσούν, την παίρνουν όλοι γιατί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Για τους υπόλοιπους, από 18 που επιτρέπεται η χορήγηση έως 60, είναι αυτοί που νοσούν και είναι συμπτωματικοί και έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα. Χορηγείται με ιατρική συνταγή και υπάρχει οπωσδήποτε και μια παρακολούθηση».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κάποιας παρενέργειας από την κολχικίνη ήταν ξεκάθαρος: «Παρενέργειες ιδιαίτερες η κολχικίνη δεν έχει. Πρέπει να προσέξουμε τη χορήγησή της μαζί με άλλα φάρμακα, που μπορεί η χορήγησή τους μαζί να έχει κάποιες παρενέργειες. Πρέπει ο γιατρός που τη χορηγεί να γνωρίζει την αγωγή του ασθενούς, ώστε να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα».

Θυμηθείτε σε ποιες ηλικίες χορηγείται η κολχικίνη και πώς γίνεται η συνταγογράφηση, με βάση τα όσα έκαναν γνωστά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΦ.

Ερωτηματικό η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ορισμένες μεταλλάξεις κορονοϊού

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτές ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε: «Στον κορονοϊό είχαμε πάνω από 1000 μεταλλάξεις από την αρχή της πανδημίας. Από αυτές είναι 3-4 που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Για αυτές γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι μεταδοτικότερος, που σημαίνει περισσότερους νοσούντες και περισσότερα ενδεχομένως θύματα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ως προς τη μετάδοση του ιού, και να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για το θέμα λήψης μέτρων προστασίας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά.

Για το θέμα των εμβολίων φαίνεται ότι με τα δεδομένα που έχουμε, καλύπτεται το βρετανικό στέλεχος. Υπάρχουν ερωτηματικά με το βραζιλιάνικο και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Υπάρχουν διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Είμαστε σε αναμονή και σύντομα θα έχουμε μια εικόνα. Νομίζω μέσα σε μία δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τα μεταλλαγμένα στελέχη».

(πληροφορίες από Mega)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ