04-03-2021

«Βόμβα» Λινού για άνοιγμα λιανεμπορίου: Δεν βασίστηκε σε επαρκή αριθμό τεστ η απόφαση

Προβλέπει νέα έξαρση μέσα Φεβρουαρίου

Για άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς η απόφαση αυτή να βασίζεται σε επαρκή αριθμό τεστ κορονοϊού, έκανε λόγο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία εκτίμησε ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η Αθηνά Λινού, μιλώντας στο «Iatronet», επισημαίνει πως η απόφαση για άνοιγμα στηρίχθηκε στην ανάγκη να ανοίξουμε και ελήφθη με βάση τα καταμετρημένα κρούσματα, που είναι μειωμένα.

Η ίδια, όμως, αμφισβητεί την επάρκεια των δεδομένων που έκριναν την απόφαση, σημειώνοντας πως έχουμε – ως χώρα – περιορισμένο αριθμό τεστ, τα οποία δεν εκφράζουν το σύνολο των κρουσμάτων.

«Πολλά από αυτά είναι rapid tests, τα οποία έχουν μικρότερη ευαισθησία, άρα και αξιοπιστία. Θα προτιμούσα να είχαν γίνει περισσότερα τεστ, πριν αποφασιστεί το άνοιγμα μεγάλων πολυκαταστημάτων και mall», λέει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ψύχος θα ευνοήσουν τη διασπορά του ιού, η κ. Λινού σημειώνει:

«Ως προς το κρύο, δεν υπάρχει ένδειξη πως ο συγκεκριμένος ιός επηρεάζεται από το περιβάλλον. Το μόνο περιβαλλοντικό στοιχείο που τον επηρεάζει είναι ο συνωστισμός, που προκαλείται αναγκαστικά, λόγω του κρύου».

Η ίδια μάλιστα, προέβλεψε νέα έκρηξη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε νέα έξαρση, ελπίζω όχι πολλούς θανάτους. Δεν θα εκπλαγώ εάν έχουμε έξαρση στα μέσα Φεβρουαρίου. Είναι σαφές πως όσο λιγότερα μέτρα λαμβάνεις, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα. Ο κίνδυνος να έχουμε ακόμη περισσότερα κρούσματα αυξάνεται από τις μεταλλάξεις του ιού, που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό».

Σχετικά με τον εμβολιασμό, είπε: «Οι εμβολιασμοί είναι πολύ λίγοι και φαίνεται πως λιγοστεύουν οι παραλαβές από τις παρασκευάστριες εταιρείες. Η χορήγηση δεν είναι καλά οργανωμένη, με αποτέλεσμα να καθυστερούμε και όσο καθυστερούμε, τόσο περισσότερα κρούσματα θα έχουμε».

Υπενθυμίζεται ότι άνοιξε τη Δευτέρα (18/01), με συγκεκριμένους κανόνες (μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις) το λιανεμπόριο, ενώ είχαν προηγηθεί οι εισηγήσεις των ειδικών. Στις «κόκκινες περιοχές» άνοιξαν τα καταστήματα με τη μέθοδο «παράδοση εκτός» (click away).

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ