09-03-2021

Σύψας: Δύσκολοι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος – Τι θα γίνει με Γυμνάσια, Λύκεια, εστίαση

«Το καλοκαίρι θα ξέρουμε αν μεταδίδεται ο ιός μετά τον εμβολιασμό»

Δύσκολοι θα είναι τόσο ο Ιανουάριος όσο και ο Φεβρουάριος για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας, η οποία βρίσκεται προς το παρόν σε μια σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα, ο οποίος μιλώντας στον Ant1 εκτίμησε το πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και η εστίαση.

«Το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν είναι χωρίς ρίσκο. Υπάρχει κίνδυνος ενώ υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, να γίνονται πολλά τεστ και αν δούμε πως κάτι δεν πάει καλά, τα μέτρα αυτά θα αρθούν άμεσα», επεσήμανε σχετικά με την επαναλειτουργία της αγοράς.

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, είπε πως την Παρασκευή θα ξέρουμε ποια είναι η πορεία της πανδημίας αυτής της εβδομάδας και από τα στοιχεία αυτά θα εξαρτηθεί μια πιθανή εισήγηση για το άνοιγμα των σχολείων. «Τα σχολεία προηγούνται. Αν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιτρέψει κάποιο άνοιγμα αυτό θα είναι τα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σύψας.

Αναφορικά με την εστίαση, τόνισε πως «ένας από τους λόγους που δεν είδαμε αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές είναι εν μέρει επειδή ήταν κλειστή η εστίαση και τα πανεπιστήμια».

Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, και πολύ αργότερα θα ανοίξει η εστίαση, καθώς όπως είπε ο καθηγητής, το κλείσιμο της εστίασης μας προφυλάσσει από μια έκρηξη κρουσμάτων.

Αναφορικά με το αν ο εμβολιασμένος μεταδίδει ή όχι, ο κ. Σύψας είπε το καλοκαίρι θα γνωρίζουμε τι ισχύει, αν και βάσει των πρώτων μελετών από το Ισραήλ φαίνεται πως σταματάει η υπερμετάδοση ή η μετάδοση είναι λιγότερη. Τόνισε, ωστόσο, τη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ