07-03-2021

Πώς θα γίνεται μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στα χιονοδρομικά – Τι εξετάζεται (video)

Τι ισχύει αυτήν τη στιγμή για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Στο «τραπέζι» έχουν πλέον τεθεί οι μετακινήσεις εκτός νομού και η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, τα οποία αποτελούν εποχική δραστηριότητα σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργίαδης σημείωσε ότι για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα πρέπει να αρθεί η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής ισχύει καθολικά. Το ζήτημα της λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων θα συζητηθεί στην επιστημονική επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή.

Η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού μόνο με κράτηση ξενοδοχείου για να αποτραπούν οι μονοήμερες εκδρομές και οι αποδράσεις στις εξοχικές κατοικίες. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Οι εκδρομείς θα πρέπει να φέρουν μαζί τους χαρτί από την κράτηση του ξενοδοχείου ή κάποιο άλλο έγγραφο με το οποίο να βεβαιώνει ότι πάει σε χιονοδρομικό κέντρο.

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα, εξηγώντας ότι η επαναλειτουργία θα ξεκινήσει από τους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Η μετακίνηση από νομό σε νομό απαγορεύεται προς το παρόν, με έξι εξαιρέσεις. Αυτές είναι οι εξής:

-Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
-Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
-Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
-Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο.
-Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
-Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής.

Προκειμένου αυτή η ρήτρα να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά για μονοήμερες αποδράσεις, ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι να γίνονται δεκτά και άλλα αποδεικτικά έγγραφα, όπως για παράδειγμα η online κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, όπου αυτό είναι δυνατό.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ